"Credem că se impune imediat ca premierul Tăriceanu să nu mai accepte judecarea pe fond a suspendării sau a amânării votului uninominal, ci să modifice legislaţia astfel încât acesta să fie impecabilă, legală şi să nu poată da temei nimănui să atace în instanţă, aşa cum a făcut PRM", a afirmat Boc.
Potrivit acestuia, nu PDL fuge de votul uninominal, deoarece este partidul votului uninominal, fiind "partidul primarilor", ci acela care fuge este chiar premierul.
"Noi am existat şi existăm datorită votului uninominal. Domnul Tăriceanu nu ştie cum să fugă de votul uninominal dintr-o parte în alta. Fuge de la Bucureşti la Ilfov, adică unde se pot cumpăra mai uşor voturi, că la Bucureşti şi-a dat seama că e mai greu", a spus liderul PDL.
Acesta i-a recomandat lui Călin Popescu Tăriceanu ca, în momentul în care mai face aprecieri că PDL nu ar fi suporterul votului uninominal, "să se uite în oglindă şi să vadă cine fuge de votul uninominal".
"A redactat o Hotărâre de Guvern care l-a pus pe jar, cu complicitatea PSD şi PRM, iar pe de altă parte, el fuge de vot dintr-o parte în alta. Sabia lui Damocles mai este deasupra capului, deoarece premierul Tăriceanu a redactat o hotărâre cu mari vicii de legalitate. Recomandarea noastră este să adopte acel pachet legislativ care să ne scutească de orice emoţie cu privire la votul uninominal în contextul unei viitoare decizii a justiţiei din octombrie. Este o chestiune de bun simţ, care se impune dacă el crede în votul uninominal", a precizat Emil Boc.
Preşedintele PDL a spus că nu poate să nu constate faptul că premierul Tăriceanu era extrem de "timorat" de faptul că s-ar putea să aibă o decizie negativă la Curtea de Apel şi era pregătit, imediat, să modifice, printr-un pachet legislativ, legislaţia privind votul uninominal.
"Dacă oricum, pe fond, procesul nu a fost judecat, a fost doar o cerere de suspendare, iar pe fond se va judeca în octombrie, de ce domnul Tăriceanu nu adoptă acum acel pachet, pentru a nu mai sta la mâna unei decizii a unei instanţe cu privire la organizarea sau nu a alegerilor prin vot uninominal?", s-a întrebat Boc.
În opinia acestuia, practic, primul ministru a spus că amână o decizie, conştient şi el că a avut mari probleme de legalitate în hotărârea pe care a redactat-o.
"Dacă nu avea aceste probleme de legalitate, nu ar fi spus că a ţinut miniştri cu arma la picior ca să adopte un nou pachet legislativ", a subliniat Emil Boc.
Hotărârea de Guvern care delimitează colegiile uninominale pentru alegerile parlamentare rămâne în vigoare, Curtea de Apel Bucureşti respingând, joi, cererea PRM de suspendare a acesteia. Curtea de Apel Bucureşti a decis să respingă cererea PRM ca neîntemeiată. Soluţia poate fi atacată cu recurs în cinci zile, la instanţa supremă.
PRM va face recurs la decizia Curţii de Apel de menţinere în vigoare a HG privind colegiile uninominale, a anunţat, tot joi, liderul PRM Lucian Bolcaş.
Acesta a ţinut să sublinieze că s-a judecat o simplă cerere de suspendare şi nu fondul, adică cererea de anulare a HG privind delimitarea colegiilor uninominale, aceste lucru urmând a fi hotărât în 11 noiembrie.
PRM a contestat la Curtea de Apel Bucureşti, în septembrie, în contencios administrativ, hotărârea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale în vederea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lunii noiembrie.
PRM a depus, în 15 august, la Cabinetul premierului Călin Popescu Tăriceanu, o plângere prealabilă prin care se cere anularea Hotărârii de Guvern privind delimitarea colegiilor pentru alegerile parlamentare, pe care o consideră "profund nelegală". Guvernul avea termen 30 de zile pentru a răspunde solicitării PRM.
La acel moment se preciza că solicitarea a fost înregistrată cu numărul 5/4546/CPT/15.08.2008, urmând ca, în funcţie de răspunsul primit, PRM să atace sau nu în instanţă, la Curtea de Apel, Hotărârea de Guvern.
Potrivit solicitării PRM, Hotărârea Guvernului 802 din 31 iulie 2008 pentru aprobarea primei delimitări a colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, publicată în Monitorul Oficial 595 din 8 august 2008, este profund nelegală.
Totodată, PRM a cerut în instanţă suspendarea aplicării Hotărârii de Guvern privind trasarea colegiilor uninominale, până se ajunge la o soluţie în privinţa cererii de anulare a actului normativ.