Conform lui Traian Băsescu, un obiectiv strategic al României trebuie să fie diminuarea şi chiar inversarea tendinţei de scădere a numărului populaţiei.
"Faţă de situaţia pe care o înregistram acum 18 ani, suntem mai puţini cu aproape 1,5 milioane de locuitori. România va avea circa 16,7 milioane locuitori în anul 2050, doar 11,9 milioane în 2075, iar în anul 2100 doar 8,5 milioane locuitori, dacă natalitatea se menţine la nivelul actual. Urmează, deci, 100 de ani de presiune demografică în România. Trebuie să privim în perspectivă şi să pregătim România pentru o lungă perioadă de îmbătrânire a populaţiei, în care se va reduce populaţia activă şi va creşte raportul de dependenţă economică", a avertizat preşedintele.
El a spus că, în anul 2050, la 100 de persoane active vor reveni 145 de persoane inactive - copii, adolescenţi şi vârstnici.
"Creşterea natalităţii presupune reconciliere între viaţa de familie şi cea profesională, flexibilitatea pieţei muncii pentru a stimula angajarea mamelor, stimularea naşterii, mai ales a celui de-al doilea copil, şi multe altele. Astăzi, însă, de exemplu, nu există servicii pentru mamă şi copil. În ciuda unei crize acute care se menţine cu privire la locurile necesare pentru învăţământul preşcolar, numărul de unităţi de învăţământ preşcolar stagnează", a spus preşedintele.
Referindu-se la fenomenul îmbătrânirii, el a afirmat că există rigidităţi ale pieţei muncii, care împiedică prelungirea vieţii active.
"Vârsta de pensionare este prea redusă, persistă îndoieli majore cu privire la sustenabilitatea sistemelor de pensii, iar sistemul de sănătate este departe de a asigura un efect cât mai mare în termeni de număr de ani de viaţă salvaţi", a mai spus preşedintele.