Mesajul va fi citit de preşedintele Traian Băsescu în faţa plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului, începând cu ora 10.00.
Şeful statului adresase conducerii celor două Camere cererea de a se adresa Parlamentului, în 24 septembrie, de la ora 11.00, însă Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis, săptămâna trecută, ca mesajul să fie prezentat la data menţionată, însă începând de la ora 10.00.
Parlamentarii prezenţi vor putea să intervină doar pe probleme de procedură în timpul acestei şedinţe.
Şeful statului s-a mai adresat Parlamentului în data de 19 iunie 2006, tema fiind, atunci, integrarea României în Uniunea Europeană. Cu acea ocazie, el a criticat măsurile luate de Guvern în domeniile sănătăţii şi educaţiei, precum şi lipsa de voinţă politică în asigurarea unei descentralizări reale.
Preşedintele Băsescu s-a mai adresat Parlamentului în luna decembrie 2006, când a condamnat crimele comunismului din România. Cu acea ocazie, el a fost huiduit de parlamentarii PRM, în frunte cu Corneliu Vadim Tudor.
De asemenea, Băsescu a citit un mesaj în faţa parlamentarilor în 14 februarie 2007, ocazie cu care a vorbit despre "victoria interesului de partid asupra interesului public" şi despre "coaliţii transpartinice" care se bazează pe "înţelegeri la vârf, în spatele uşilor închise, în care, politicienii fără un sprijin real în rândul electoratului, protejează alţi politicieni asemeni lor, politicieni care îşi permit cu aroganţă să încerce în mod repetat să influenţeze justiţia şi pentru motivul că nu au ajuns niciodată să dea socoteală direct cetăţenilor, ci doar sponsorilor şi prietenilor lor".
În afara acestor momente, şeful statului a criticat în dese rânduri, de-a lungul mandatului său, activitatea Parlamentului, în special din cauza deciziei de suspendare a sa din funcţie. Alte ocazii în care Parlamentul a fost criticat de şeful statului au fost legate de adoptarea unor legi despre care Traian Băsescu a susţinut că sunt făcute pentru a servi interese politice, precum şi de modificările la Codurile Penal şi de Procedură Penală.
Cel mai recent moment în care Parlamentul a fost criticat de Băsescu a fost cel legat de prevederile conţinute în raportul pe Justiţie prezentat în această vară de Comisia Europeană.
Astfel, este de aşteptat ca şeful statului să atace membrii Parlamentului, în discursul său, la finalul mandatului acestora, pentru activitatea desfăşurată de-a lungul ultimilor patru ani şi pentru faptul că au susţinut, netransparent, unele măsuri ale Guvernului minoritar PNL-UDMR.
Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anunţat că, "pentru a nu da naştere la speculaţii", nu va participa la şedinţa Parlamentului în care şeful statului îţi va prezenta mesajul. Liderul PRM a spus că el crede că Băsescu va fi primit "cu ostilitate" în Parlament de ceilalţi parlamentari, prin faptul că unii dintre ei nu vor fi în sală, iar alţii vor ridica probleme de procedură.
Liderul PRM a spus că, prin absenţa lui din Parlament, vrea să-l "menajeze" pe Băsescu.
Anterior, preşedintele Băsescu declarase că s-a simţit umilit când a aflat din presă despre înţelegerea dintre PRM şi PDL privitoare la funcţiile în Parlament şi că o astfel de înţelegere nu trebuia făcută când era vorba despre Corneliu Vadim Tudor, el amintind de atitudinea liderului PRM la prezentarea Raportului de condamnare a comunismului.