"Ȋn urma discuţiilor purtate, marţi, cu Bogdan Olteanu, acesta ne-a asigurat că în cursul săptămânii viitoare proiectul Legii pentru modificarea Legii nr. 220/2007 privind creşterile salariale care se vor acorda personalului didactic din învăţământ, salarizat potrivit Legii 128/1997 privind Statutul Personalului Didactic, va intra, în regim de urgenţă, în dezbaterea Plenului Camerei Deputaţilor", se arată într-un comunicat de presă comun al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, FSI "Spiru Haret" şi Alma Mater.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) ameninţa, joia trecută, că în a doua parte a acestei săptămâni va picheta sediul Guvernului, iar apoi va organiza un marş de amploare în Capitală, dacă Executivul nu va respecta ordonanţa de majorare cu 50 la sută a salariilor profesorilor.
Preşedintele FSLI, Aurel Cornel, declara, pentru MEDIAFAX, că membrii Consiliului Director al federaţiei au hotărât să treacă la proteste, fiind nemulţumiţi de atitudinea Guvernului, "care nu-şi respectă promisiunile luate".
"Îi mai lăsăm o săptămână ca să poată reveni asupra Ordonanţei 15, apoi trecem la acţiuni de protest, începând cu pichetarea sediului Executivului, apoi cu un miting şi un marş de amploare în Capitală", declara Aurel Cornea.
La rândul său, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, spunea, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, că şi federaţia pe care o reprezintă pregăteşte acţiuni de protest.
"Nu ştim cum iniţiativa legislativă de majorare cu 54 la sută a salariilor din învăţământul preuniversitar s-a metamorfozat într-un nouă la sută. Oare PSD şi Guvernul Tăriceanu au hotărât să încalce moţiunea care prevedea aprobarea iniţiativei de majorare cu 54 la sută chiar în ziua când a fost votată în Parlament? Ce se întămplă cu OUG nr 15 este iarăşi un lucru neclar", a precizat Nistor.
Acesta se întreba cum explică premierul Tăriceanu încălcarea propriului cuvânt făcut la deschiderea anului şcolar, când afirma că trebuie făcută o majorare semnificativă a salariilor în domeniul educaţiei.
Şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a cerut preşedintelui Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu să urgenteze proiectul de lege privind majorarea cu 50% a salariilor din învăţământ.
FEN ameninţa că dacă proiectul va fi blocat, se va deschide conflictul de muncă. "De asemenea, membrii FEN, prin reprezentanţii lor, dar şi prin chestionarele primite din teritoriu, au precizat că sunt de acord cu orice formă de protest, inclusiv greva generală în condiţiile în care majorarea de 50 la sută nu se va aplica de la 1 octombrie", preciza FEN într-un comunicat.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu, declara, lunea trecută, la sfârşitul întâlnirii cu PSD, că în programul pe anul acesta de majorare a salariilor bugetarilor, învăţământul va beneficia de o creştere substanţială de nouă procente de la 1 noiembrie.
Ulterior, Guvernul a precizat că majorarea salariilor profesorilor cu nouă la sută va avea loc începând cu data de 1 octombrie, aşa cum s-a stabilit în cadrul negocierilor cu sindicatele din învăţământ.
"Majoarea salariilor profesorilor se va derula conform negocierilor care au avut loc cu sindicatele, şi anume respectându-se cele două etape de majorare stabilite - 1 aprilie 2008 şi 1 octombrie 2008. Din păcate, dintr-o eroare, termenul a fost comunicat 1 noiembrie. Data majorării rămâne însă aşa cum a fost stabilită cu sindicatele, respectiv 1 octombrie", a declarat, joia trecută, purtătorul de cuvânt al Executivului, Camelia Spătaru.