"De la începutul anului am tot avut întâlniri cu ministrul Transporturilor, dar şi cu premierul pentru a rezolva starea jalnică în care se află transportatorii. Întrucât cererile noastre nu au fost soluţionate, ne mai rămâne doar să creştem cu 20% preţul la tariful de transport, fapt care se va resimţi în perioada sărbătorilor de iarnă, sau să încetăm activitatea", a spus Hagiu.
El a precizat că până în 2012 aproximativ 35-40% din firmele licenţiate de transport nu vor mai exista.
Preşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dragoş Anastasiu, a afirmat că transportatorii ar putea relua protestele, prin blocarea drumurilor.
"Din punct de vedere al autorităţilor, răspunsul este clar. Descurcaţi-vă! Ori ne oprim, ori mărim tarifele, iar acum suntem în analiză cu membrii noştri să ieşim în stradă", a afirmat Anastasiu.
Consiliul Naţional Rutier, din care fac parte, pritre alţii, Federaţia Operatorilor Români de Transport şi Alianţa Confederaţiilor Patronale din România, reprezintă 14.000 de firme de transport care deţin un parc auto de 600.000 de autovehicule dintr-un total de un milion de vehicule comerciale înmatriculate.
Transportatorii rutieri au participat, la jumătatea lunii aprilie, la marşuri de protest pe şoselele de centură din Bucureşti şi alte 18 oraşe din ţară, solicitând taxe mai mici, carburanţi mai ieftini şi drumuri mai bune.
Firmele de transport cer, printre altele, eliminarea plăţii rovinietei pentru drumurile naţionale, asigurarea transparenţei colectării accizelor din carburant şi monitorizarea de către asociaţiile patronale din transporturi a utilizării acestora pentru construcţia şi întreţinerea de drumuri şi legiferarea printr-o ordonanţă de urgenţă, dar şi amenajarea parcărilor la standarde europene.