"Suntem extrem de indignaţi de faptul că, pe 15 septembrie, Guvernul Tăriceanu a mai marcat o serie din lovitura marilor tunuri pe care le pregăteşte la final de mandat: a dat o Hotărâre de Guvern prin care se stabileşte competenţa comisiei care va selecta administratorul Fondului Propietatea, ajuns un fel de bancă de partid a PNL", a precizat Geoană.
Liderul PSD a menţionat că în respectiva Hotărâre de Guvern se pune sub semnul întrebării chiar funcţionarea Fondului Proprietatea şi, printr-un limbaj ambiguu, se lasă la decizia Comisiei posibilitatea de a modifica legea care guvernează Fondul Proprietatea.
"Această comisie primeşte, prin Hotărârea Guvernului, dreptul de a tăia şi de a spânzura în ceea ce priveşte cel mai important fond de active a României, în care intră toate marile întreprinderi aflate în proprietatea statului, adică Petrom, Romgaz, Romtelecom, distribuţie de energie electrică, Transelectrica, Transgaz", a adăugat Geoană.
Liderul PSD a arătat că puterea de dreapta şi, implicit, liberalii au decis să creeze un megafond care însumează 5 miliarde de Euro, din activele încă foarte rentabile ale statului, în vederea despăgubirii foştilor proprietari, dar, în ultimii doi ani, acest fond mai mult a consumat salarii mari şi nu a început încă să opereze, tot bugetul de stat despăgubind în acest moment pe foştii proprietari.
"Este inadmisibil pentru noi ca acest Guvern să transforme un fond de 5 miliarde de euro în puşculiţa de partid a liberalilor. Din punctul nostru de vedere trebuie regândit dramatic modul în care Fondul Proprietatea funcţionează şi cred că soluţia cea mai bună e o corectă despăgubire a foştilor proprietari din partea bugetului de stat", a adăugat Geoană.
Şi Partidul Conservator a solicitat Executivului retragerea hotărârii prin care se stabileşte competenţa comisiei care va selecta administratorul Fondulul Proprietatea, anunţând că, în cazul în care Guvernul nu va retrage acest act, va ataca în contencios administrativ hotărârea.
„Partidul Conservator solicită retragerea hotărârii prin care se stabileşte competenţa comisiei care va selecta administratorul Fondului Proprietatea. Dacă cel mai târziu în următoarea şedinţă de Guvern, Executivul nu va retrage acest act, conservatorii vor ataca în contencios administrativ hotărârea Guvernului”, se arată într-un comunicat de presă al PC, remis, luni, MEDIAFAX.
Comisia care va alege societatea de administrare a Fondului Proprietatea va informa lunar Guvernul şi Consiliul de Supraveghere al companiei cu privire la etapele parcurse în procesul de selecţie şi va propune Executivului modificări ale legislaţiei, în cazul în care acestea se dovedesc necesare.
Societatea care va administra activele Fondului Proprietatea va fi desemnată printr-o licitaţie internaţională, al cărei regulament de organizare va fi elaborat de comisia condusă de fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, conform une hotărâri de Guvern privind competenţele comisiei.
În sarcina comisiei mai intră derularea procesului de selecţie a societăţii de administrare, negocierea formei finale a contractului care va fi încheiat de societatea de administrare selectată, aprobarea efectuării plăţii din bugetul Fondului Proprietatea pentru serviciile consultanţilor financiari şi juridici angajaţi precum şi negocierea formei finale a contractului cu societatea de administrare.
Totodată, comisia va înainta Guvernului forma finală a contractului cu societatea de administrare, urmând ca Executivul să-şi mandateze reprezentanţii în Adunarea Generală a Acţionarilor Fondului Proprietatea.
La începutul lunii august, reprezentanţii Fondului au anunţat că administratorul va fi selectat în noiembrie sau decembrie, prin licitaţie sau dialog competitiv, metoda urmând să fie stabilită prin caietul de sarcini elaborat în luna august şi care ulterior va fi aprobat de Guvern.