De asemenea, premierul Tăriceanu îi cere liderului PDL, Emil Boc, să se disocieze public de gestul PRM de a contesta votul uninominal.
Agenţia de presă MEDIAFAX vă prezintă integral interviul acordat de Călin Popescu Tăriceanu:
Reporter: De ce consideraţi că Partidul Naţional Liberal ar trebui să conducă România şi în următorii 4 ani?
Călin Popescu Tăriceanu: PNL este partidul economiei de piaţă, al prosperităţii. PNL şi Guvernul liberal au reuşit cea mai mare creştere economică din ultimii 18 ani şi una dintre cele mai mari creşteri nu doar din Europa, ci din lume. Aceasta a însemnat dublarea salariilor, triplarea pensiilor, investiţii în educaţie. Într-un cuvânt: o viaţă mai bună pentru fiecare român. Ceea ce am făcut până acum este doar începutul. Mesajul meu către români este că, împreună, putem să promovăm o Românie mândră şi prosperă. Împreună vom reuşi să aducem România pe al şaptelea loc din Europa ca forţă a economiei.
Rep.: PSD şi PDL şi-au prezentat programele de guvernare, cu promisiuni mai consistente decât ale PNL. Ce vă face să credeţi că PNL va câştiga încrederea românilor?
C.P.T.: Pentru că PNL a demonstrat românilor că atunci când promite ceva se ţine de cuvânt. Alţii vorbesc despre creştere economică, creşterea salariilor şi pensiilor, noi, liberalii, le-am realizat.
Rep.: Aţi prezentat un bilanţ al guvernării din ultimii 4 ani. Ce le propuneţi românilor pentru viitor?
C.P.T.: Ca, împreună, să aducem România pe al şaptelea loc din Europa ca forţă a economiei. Asta înseamnă locuri de muncă mai bune şi mai bine plătite, pensii mai mari, şanse mai multe pentru tineri. Pentru a atinge acest obiectiv le propunem românilor un plan în şapte puncte. Sunt şapte priorităţi pentru România europeană, o Românie mândră şi prosperă. Vom investi în infrastructură pentru a putea continua creşterea economică record şi vom continua investiţiile majore în educaţie. Vom acţiona pentru a întări statul de drept şi siguranţa cetăţeanului. Vom creştere influenţa României în Europa şi în lume. Vom dezvolta mediului de afaceri - doresc să încurajăm investitorii autohtoni - astfel încât românii să beneficieze de locuri de muncă mai bune şi mai bine plătite. Investiţiile în economie ne vor permite să creştem pensiile. Vom investi în proiecte de protejare a mediului, pentru ca fiecare român să aibă o viaţă mai bună.
Fiecare din aceste puncte are în spate un set de măsuri concrete. Mai important, ceea ce am făcut până acum este o garanţie că atunci când promitem ceva, ne ţinem de cuvânt.
Rep.: Este pregătit Partidul Naţional Liberal pentru alegeri?
C.P.T.: Da. Va fi o campanie dificilă, dar suntem pregătiţi să câştigăm aceste alegeri. Eu şi fiecare dintre candidaţii PNL vom merge printre români. Voi merge din casă în casă în colegiul unde voi candida. Voi vorbi cu votanţii pentru a vedea care sunt speranţele lor, care sunt aşteptările. Le voi spune ce am făcut pentru ei şi mai ales ceea ce vom face. Candidaţii liberali vor spune fiecărui român că PNL este partidul competenţei economice. Noi, liberalii, vom continua să promovăm o Românie mândră şi prosperă.
Rep.: PDL are sloganul "Gândim altfel". Cu ce slogan va merge PNL în campanie?
C.P.T.: Promovăm o Românie mândră şi prosperă. PNL pentru o viaţă mai bună descrie cel mai bine ceea ce am reuşit să facem împreună cu românii în ultimii 4 ani şi ceea ce putem face în viitor. Românii ne-au spus că sunt mândri de ceea ce a reuşit România în Uniunea Europeană şi în lume. Românii mi-au spus că vor continua să pledeze pentru creştere economică, pentru a avea şi mai multe locuri de muncă bine plătite. Am vorbit cu sute, mii de români şi toţi mi-au spus că vor o viaţă mai bună. Le promit tuturor românilor că PNL va continua să lupte pentru ca fiecare român să fie mândru de România europeană şi să ducă o viaţă mai bună.
Rep.: PNL a criticat programele de guvernare lansate de PDL şi PSD, vorbind în ambele cazuri despre demagogie. De ce consideraţi aceste programe demagogice?
C.P.T.: Am citit programele PDL şi PSD şi par a fi scrise pe genunchi. S-au adunat 4-5 oameni şi au vărsat sacul cu promisiuni. Rezultatul: două programe de guvernare care nu au nicio legătură cu realitatea. Una este să vrei şi alta să poţi. Ceea ce promite PNL se bazează pe ceea ce am realizat. Vă dau un exemplu: când spunem că salariul mediu va ajunge la 800 de euro, adică mai mult decât dublu faţă de valoarea actuală, atunci aşa va fi, precum am demonstrat în perioada 2004-2008.
Rep.: PDL susţine, în programul său de guvernare, că aţi avut o guvernare mediocră. Cum răspundeţi acestei acuzaţii?
C.P.T.: Înainte de a răspunde la întrebarea dumneavoastră, vreau să mai fac o referire la demagogia ieftină a celor de la PDL. În programul de guvernare, cei de la PDL spun că vor actualiza semestrial punctul de pensie. Mi se pare o neruşinare să promiţi aşa ceva, când în 2007 erai principalul adversar al creşterii pensiilor. În 2007, cei de la PDL spuneau că pensiile nu pot fi crescute, pentru că nu sunt bani. Acum, în prag de campanie, şi-au schimbat cu 180 de grade poziţia. Este genul de demagogie ieftină care nu mai are ce căuta în România europeană. Îi provoc pe cei de la PDL la o dezbatere pe temele legate de guvernare.
România are cea mai mare creştere economică din Europa. Am dublat salariul mediu. Dacă luăm în calcul şi creşterea de la 1 noiembrie, valoarea pensiei medii aproape se va tripla faţă de 2004. Companii ca Ford sau Nokia au investit şi vor investi sute de milioane de euro. România este acum performera economică a Europei. Poate că cei de la PDL trebuie să caute într-un dicţionar sensul cuvântului mediocru.
Rep.: Problema pentru Guvern este că războiul politic nu se duce doar la nivelul declaraţiilor, ci şi la nivelul acţiunilor politice. Mă refer aici la moţiunile simple…
C.P.T.: Aici greşiţi. Ca şi acuzaţiile nefondate, moţiunile fac parte din circul politic, din retorica de tip Golden Blitz, practicată de PDL şi PSD. Nu au nicio legătură cu realitatea sau cu viaţa românilor. Dacă erau aşa de interesate de problemele românilor, aceste partide ar fi putut să depună aceste moţiuni până acum. PDL şi PSD vor să depună în 2 luni mai multe moţiuni simple decât au depus în 4 ani. Românii trebuie să ştie că PSD şi PDL au depus moţiuni simple pe educaţie şi, în aceeaşi săptămână, au respins un proiect de lege al Guvernului prin care fiecare elev din clasa a IX-a şi a X-a primea un computer. PNL a votat pentru viitorul copiilor noştri, PSD şi PDL au votat împotriva acestui viitor. Mă întreb ce o să răspundă candidaţii PSD şi PDL când vor merge în colegiile lor, iar părinţii copiilor de liceu îi vor întreba de ce s-au opus acestei iniţiative?
Rep.: În acest moment se conturează o luptă în trei - dumneavoastră, Mircea Geoană şi Theodor Stolojan -, ca propuneri pentru funcţia de premier din partea PNL, PSD şi PDL. Credeţi că veţi câştiga această bătălie electorală?
C.P.T.: Se va duce o singură bătălie. Bătălia la nivelul programelor de guvernare şi vă pot spune de pe acum că PNL câştigă net. În ceea ce priveşte competiţia pentru funcţia de premier – pentru că aşa o privesc – ceea ce vă pot spune este că sunt mândru că românii mi-au dat mie şi colegilor mei liberali şansa de a conduce România. Cred că nu le-am înşelat încrederea şi sper că ne vor alege să conducem România şi în următorii 4 ani. Eu şi colegii mei venim în faţa românilor cu soluţiile noastre pentru ca România să ajungă a şaptea putere economică a Europei. Raportarea noastră este la români, şi mai puţin la adversarii politici.
Rep.: Ce credeţi despre adversarii dumneavoastră, Theodor Stolojan şi Mircea Geoană?
C.P.T.: Theodor Stolojan este un politician în care nu poţi să ai încredere. Eu şi colegii mei liberali ştim asta din proprie experienţă. Românii nu se pot baza pe Theodor Stolojan. Când eşti premier, nu poţi să te retragi de la o zi la alta pentru că ţi se pare că eşti şantajat de cineva. Cât despre Mircea Geoană, regret că a început să facă şi el politică de tip Golden Blitz. Încă mai sper să avem o campanie bazată pe idei, nu plină de înjurături.
Rep.: Conform previziunilor, următorul guvern va fi format tot de o coaliţie. E posibilă o alianţă a PNL cu PDL sau cu PSD?
C.P.T.: Orice alianţă trebuie discutată după alegeri. Ce vă pot spune este că noi nu vom negocia principiile liberale de guvernare. Obiectivul PNL este de a câştiga alegerile, pentru ca România să fie condusă după principiile liberale şi în următorii 4 ani, astfel încât să putem continua creşterea economică, creşterea salariilor şi pensiilor şi să oferim fiecărui român o viaţă mai bună.
Rep.: Ce părere aveţi despre contestarea votului uninominal de către PRM?
C.P.T.: PRM este cel mai mare adversar al uninominalului şi încearcă să facă tot ce îi stă în puteri să îl blocheze. Ceea ce mă îngrijorează este că, acum, PRM are un nou aliat politic: PDL. Îi cer lui Emil Boc să iasă public şi să se disocieze de gestul PRM. Dacă nu transmite acest mesaj, orice român poate spune că PDL are aceeaşi poziţie ca în 2004, când respingea uninominalul.
Rep.: Credeţi că vom vota în sistem uninominal în noiembrie?
C.P.T.: Da. Când 22 de milioane de români vor acelaşi lucru, nici un partid sau alianţă nu au dreptul să li se opună.