Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor (UDMR), a afirmat, după întâlnirea cu şeful statului, că, alături de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a abordat, la discuţii, şi teme legate de sistemul de învăţământ din România, în special în ceea ce priveşte predarea limbii române elevilor maghiari, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Aici suntem, şi am fost de acord şi anul trecut, cu domnul preşedinte, că este nevoie de o schimbare în sistem", a subliniat Tamas.
El a menţionat că există manuale speciale pentru elevii maghiari din clasele I-IV, însă sistemul de predare a limbii române a rămas la fel.
"Copiii maghiari trebuie învăţaţi parcă limba română ar fi o altă limbă, şi nu ca o limbă maternă", a explicat Tamas.
La rândul său, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat că ei au atras atenţia, la această discuţie, că nu este bine să se folosească expresia "învăţarea limbii române ca limbă străină", ci corect ar fi "ca o altă limbă".
"Interesul nostru, al politicienilor maghiari, este ca toţi maghiarii să înveţe şi să vorbească bine limba română", a subliniat Antal Arpad.
Întâlnirea dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Covasna şi Harghita a început, duminică, în jurul orei 13.00, în staţiunea Covasna. La vila de protocol din Covasna au sosit, printre alţii, prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, primarul staţiunii Covasna, Lorincz Zsigmond, primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.
Primarul muncipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, au sosit cu câteva minute întârziere, cu o maşină a Poliţiei, întrucât participaseră la o manifestare.
Întâlnirea s-a terminat în jurul orei 15.00, iar şeful statului a plecat cu elicopterul spre Bucureşti, fără a face vreo declaraţie.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în august 2007, cu ocazia unei vizite neoficiale în staţiunea Covasna, că unul dintre lucrurile pe care le-a sesizat în discuţiile purtate cu localnicii este legat de învăţarea limbii române de către copiii care provin din familii de maghiari.
Băsescu spunea atunci că oamenii au reclamat două lucruri, repectiv că sunt prea mulţi suplinitori în locul unor profesori calificaţi de limba română şi că sunt copii, care provin mai ales din mediul rural şi care, până când ajung la vârsta când pot merge la şcoală, vorbesc în familie numai în limba maghiară, iar faptul că sunt trataţi la şcoală ca şi cum ar proveni din familii care cunosc limba română îi face să înveţe cu dificultate limba română. "Trebuie introdus un sistem de predare a limbii române pentru aceşti copii ca şi cum limba română ar fi o limbă străină pe care începi s-o înveţi", spunea anul trecut Băsescu.
În opinia sa, acest sistem ar trebui introdus măcar în clasele I-IV.