"Concret, am convocat această videoconferinţă pentru că trebuie să rezolvăm problema cetăţenilor care din diverse motive nu au intrat în posesia taloanelor. Solicit prefecţilor, conducerii Autorităţilor de Sănătate Publică şi Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate să găsească o formulă de colaborare pentru redistribuirea taloanelor privind evaluarea sănătăţii, returnate de Poşta Română fiecărui judeţ", a spus ministrul Sănătăţii la videoconferinţa cu prefecţii,
Demnitarul a precizat că va cere sprijin Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) pentru rezolvarea problemei cetăţenilor care nu au primit încă taloanele pentru consultaţie şi analize medicale din Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate.
Potrivit ministrului, în principiu, taloanele ar trebui sortate la sediul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate pe localităţi şi apoi redistribuite cu ajutorul asistenţilor comunitari din Autoritatea de Sănătate Publică şi al asistenţilor sociali din primării, şi în acest sens solicită şi sprijinul MIRA.
Un plan detaliat al acestei acţiuni va fi transmis de Ministerul Sănătăţii autorităţilor din fiecare judeţ şi din Capitală, prin adresă oficială.
"De asemenea, Autorităţile de Sănătate Publică se vor implica într-o campanie de conştientizare a beneficiilor PNESS adresată cetăţenilor care au primit taloanele dar nu s-au prezentat încă la medic. Veţi primi, de asemenea, planul acestei acţiuni. Nu în ultimul rând, mă adresez reprezentanţilor medicilor de familie şi îi rog să transmită tuturor medicilor de familie să-şi mobilizeze pacienţii de pe listă să vină la control. Cred că medicii de familie au cel puţin un motiv foarte important pentru a-şi mobiliza pacienţii şi îi rog să o facă", a adăugat ministrul.
Nicolăescu a rugat ca această acţiune să fie privintă cu seriozitate, iar rezultatele ei să fie transmise la începutul lunii octombrie. "În principiu veţi avea de raportat numărul de taloane redistribuite, numărul de taloane care nu au putut fi date destinatarului şi motivul pentru care nu s-au putut preda taloanele", a precizat ministrul.
Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei va continua până la sfârşitul anului, deoarece mulţi cetăţeni nu s-au prezentat la medic, iar aproape două milioane nu au primit taloanele.
"Oficial, programul a durat de la 1 iulie 2007 la 30 iunie 2008. În luna iulie, a treisprezecea din program, cifrele demonstrează că populaţia este interesată să vadă cum stă cu sănătatea. Astfel, număr total al persoanelor evaluate este de 11.521.404 (58 la sută din populaţia care a primit taloane)", a mai spus ministrul, care a adăugat că ulterior s-au mai prezentat la medic aproape 420.000 de cetăţeni.
Demnitarul a mai spus că număr persoanelor cu risc este de 4.234.115 (cu 119.000 mai mult decât la 30 iunie). Din totalul persoanelor evaluate, 7,1 la sută prezintă risc cardiovascular , 2,3 la sută risc de osteoporoză, 0,8 la sută risc de boală renală, 1,7 la sută risc de cancer de col uterin, 1,2 la sută risc de cancer de sân, doi la sută risc de cancer uterin, 0,9 la sută risc de cancer colorectal, 29,7 la sută risc de diabet, iar doi la sută prezintă risc de accident vascular cerebral.
Pentru Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate au fost alocate până în prezent 592.690.000,39 lei, faţă de 556.511.000,15 lei la 30 iunie 2008. Din totalul cheluielilor, pentru medicină primară au fost alocaţi 178.676.000,33 lei, iar pentru investigaţii paraclinice - 390.797.000,99 lei.