MAE precizează, într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că utilizarea sau deţinerea acestor aparate se pedepseşte, în funcţie de legislaţia fiecărui stat, cu confiscarea aparatului, reţinerea certificatului de înmatriculare al autoturismului sau plata unor amenzi care în unele cazuri depăşesc 2000 de euro.
Potrivit sursei citate, ca urmare a cazurilor de cetăţeni români care, din necunoaştere, s-au confruntat cu astfel de situaţii, site-ul Ministerului Afacerilor Externe a fost completat cu informaţii privind prevederile legale din ţările europene şi penalizările specifice pentru fiecare stat în parte.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează totodată recomandarea ca, înainte de efectuarea unei călătorii în străinătate, fiecare cetăţean să se informeze cu privire la legislaţia ţării de destinaţie şi a celor de tranzit, apelând în acest sens, în situaţii specifice, chiar la ambasadele acestor state acreditate la Bucureşti.
De asemenea, MAE subliniază necesitatea cooperării cetăţenilor români cu autorităţile ţării respective şi conformării la indicaţiile acestora. Personalul consular românesc nu poate determina exonerarea de răspundere şi nu poate acorda sprijin financiar, ci doar să se asigure că cetăţenii români sunt trataţi corect şi li se respectă drepturile, reaminteşte Ministerul de Externe.