"Este greu de crezut că economia românească va creşte cu ritmuri de 20% la productivitate. Datorită competiţiei politice între partide s-au produs creşteri aberante de salarii bugetare, cu efecte puternice în majorarea inflaţiei. Asta a fost şi un nivel de demonstraţie pentru sectorul privat, care sper să se atenueze după alegeri", a explicat Croitoru.
El este de acord că ar putea exista majorări salariale pentru bugetari şi în 2009, având în vedere alegerile pentru preşedinţie, dar într-un ritm mai redus decât în acest an.
"Există şanse ca în 2010 să avem o creştere salarială cu o singură cifră", a spus Croitoru.
În opinia consilierului guvernatorului BNR, decorelarea dintre salarii şi productivitate nu poate avea loc decât pe termen scurt.
Croitoru a explicat că salariile în sectorul public sunt în toate statele la un nivel mai mic, întrucât în sectorul privat se urmează mai bine ciclul economic.
"În sectorul privat există flexibilitatea personalului, pe când în sectorul public nu există o aliniere cu ciclul economic. Nu se dau oameni afară din guvern, dacă economia merge mai prost", a precizat Croitoru.
Creşterea salariului net s-a accelerat la 25,8% în iulie, comparativ cu perioada similară din 2007, astfel că valoarea câştigului mediu a ajuns la 1.308 lei.
Majorarea a fost superioară celei din iunie, când avansul a fost de 24,4%, comparativ cu luna corespunzătoare a anului trecut.