Actorul Ştefan Iordache a fost înmormântat la Gruiu, cei prezenţi aducându-i, ca ultim omagiu, un ropot de aplauze. În plus, reprezentanţii Comandamentului Garnizoanei Bucureşti / Regimentul 30 Gardă au tras trei salve de puşcă în memoria actorului, care a beneficiat de onoruri militare în calitate de medaliat al Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer, pe care l-a primit în 2000, odată cu avansarea la gradul de ofiţer (căpitan).
Sicriul cu corpul neînsufleţit al actorului a parcurs un ultim drum presărat cu flori şi coroane trimise de prieteni, admiratori şi diverse instituţii. În finalul ceremoniei de înhumare, Nelu Ploieşteanu şi formaţia sa au cântat un fragment dintr-un cântec de jale.
La ceremonie au mai fost prezenţi Eugen Şerbănescu, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), regizorii Alexandru Tocilescu şi Silviu Purcărete, cântăreaţa Cornelia Catanga, Radu Beligan, Mircea Albulescu, Marius Mihalache, Angela Similea, Mitică Popescu, Marius Stănescu, Nelu Ploieşteanu, Monica Davidescu şi Aurelian Temişan.
În memoria lui Ştefan Iordache, cunoscuţii şi diverse organizaţii sau oficialităţi au trimis mai multe coroane de flori. Dintre cei care şi-au exprimat astfel un ultim omagiu faţă de actor fac parte preşedintele Traian Băsescu, Primăria Gruiu, Consiliul Judeţean Ilfov, UNITER, UNATC, Primăria Craiova şi Marea Lojă Naţională a României.
Sicriul cu corpul neînsufleţit al lui Ştefan Iordache a fost transportat la Gruiu marţi, după ce a fost expus în foaierul Teatrului Naţional din Bucureşti, pentru ca publicul, admiratorii şi colegii să îi poată aduce un ultim omagiu.
Ceremonia organizată în memoria lui Ştefan Iordache la Teatrul Naţional s-a încheiat în aplauzele celor circa 3.000 de persoane - membri ai familiei, colegi şi prieteni - adunate pentru a-l vedea pe actor pentru ultima oară. Astfel, cei care l-au cunoscut pe Ştefan Iordache, dar şi oameni obişnuiţi, l-au aplaudat timp de zece minute pe marele actor, al cărui sicriu a fost scos, marţi, în jurul orei 14.15, din Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), unde a fost depus luni noaptea.
Ştefan Iordache a murit duminică dimineaţa, la un spital din Viena, în urma unui stop cardio-respirator. Săptămâna trecută, actorul a fost internat la Spitalul Elias, iar familia a solicitat conducerii spitalului confidenţialitate asupra stării de sănătate a artistului.
Vineri, Ştefan Iordache a fost transportat la o clinică din Viena, unde a încetat din viaţă "după o grea suferinţă", duminică, ora 9.00 (10.00, ora României), potrivit medicilor.
Actorul Ştefan Iordache, care avea 67 de ani, s-a născut pe 3 februarie 1941, la Calafat. Actorul şi-a început cariera în cinematografie în 1963 şi a jucat în aproape 30 de filme. Unul dintre rolurile memorabile ale acestuia este cel al lui Victor Petrini, din filmul "Cel mai iubit dintre pământeni" (1993), după romanul omonim al lui Marin Preda, în regia lui Şerban Marinescu.
Unul dintre primele filme în care a jucat a fost "Dimineţile unu băiat cuminte"(1966), în regia lui Andrei Blaier. Au urmat "Bietul Ioanide" de Dan Piţa, în 1980, "De ce trag clopotele, Mitică?" de Lucian Pintilie (1981), în care a jucat alături de Gheorghe Dinică, Răzvan Vasilescu şi Mircea Diaconu.
Iordache a mai jucat în "Concurs" (1982) de Dan Piţa, "Ciuleandra" (1985) de Sergiu Nicolaescu, "Glissando" (1985) de Mircea Daneliuc şi "Ticăloşii" (2007), în regia lui Şerban Marinescu.
Artistul a primit Premiul de Excelenţă în Cinematografia Românească în 2006, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Ştefan Iordache a mai jucat, de asemenea, pe scenele mai multor teatre, precum Nottara, Teatrul Mic şi teatrul Naţional din Craiova. A colaborat, de-a lungul timpului, cu regizori precum Cătălina Buzoianu şi Silviu Purcărete.
Pasionat de muzică, actorul şi-a lansat propriul album, "Magazinul Meu de Vise", în 2007. De asemenea, a colaborat cu Gheorghe Dinică şi Nelu Ploieşteanu la albumul "Cântece de petrecere" (2003).
(17 sep 2008, 15:53:05