În favoarea moţiunii au votat 141 de deputaţi, 68 s-au pronunţat "împotrivă" şi doi s-au abţinut.
Deputaţii PRM, PDL şi din grupul minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, au anunţat, în timpul dezbaterilor în plen, că susţin moţiunea simplă iniţiată de PSD pe tema educaţiei.
Deputatul PRM Paul Magheru a precizat că susţine moţiunea dată fiind "mizeria în care trăiesc copiii şi profesorii".
El a spus totuşi că moţiunea este "subţire" şi a sugerat că reprezentanţii PSD joacă teatru, deoarece de multe ori au susţinut guvernul PNL.
Deputatul PDL Valeriu Tabără a spus şi el că PDL susţine moţiunea PSD, dar a arătat că social-democraţii au practicat şantajul politic.
Reprezentantul grupului minorităţilor naţionale Slavomir Gvozdenovici s-a declarat nemulţumit de situaţia învăţământul în limba maternă.
După adoptarea moţiunii, Marton Arpad (UDMR) a apreciat, în plenul Camerei, că PDL ar trebui să renunţe la moţiunea simplă pe tema educaţiei ce urmează să fie dezbătută miercuri, iar parlamentarii să treacă la votarea legilor.
În moţiune, PSD solicita Guvernului demisia ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei şi a secretarului de stat responsabil cu învăţământul preuniversitar, Svetlana Preoteasa.
Social-democraţii mai cer indexarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, publicarea situaţiei exacte a repartizării resurselor financiare pentru infrastructură, criteriile de alocare şi rezultatele obţinute, analiza rezultatelor examenelor şi a testărilor naţionale, cu propuneri concrete pentru ameliorarea calităţii şi recredibilizarea sistemului, precum şi soluţii concrete pentru diminuarea efectelor produse de retrocedarea masivă a clădirilor de şcoli şi grădiniţe.