"Protocolul se numeşte OpenID şi va fi reglementat printr-o hotărâre de guvern", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI) Constantin Teodorescu.
El a adăugat că textul actului normativ propune protocolul OpenID ca metodă de autentificare între site-urile web ale Sistemul Electronic Naţional (SEN), accesibil pe Internet la adresa www.e-guvernare.ro, şi furnizorii de garanţie de identitate electronică.
"Protocolul este deschis, public, nonproprietar şi gratuit, fiind adoptat de mai multe «nume importante» din domeniul tehnologiei informaţiilor, cum ar fi Google, Yahoo!, IBM, Microsoft, VeriSign, SUN şi AOL", a spus Teodorescu.
După publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, Ministerul Comunicaţiilor va putea să primească cererile venite din partea celor care intenţionează să devină furnizori de garanţie de identitate electronică.
"Doi mari operatori de telefonie mobilă şi o importantă bancă au efectuat deja teste şi sunt interesaţi să devină furnizori de garanţie de identitate electronică", a spus Teodorescu, care a precizat că, până la finele lunii noiembrie, vor fi acordate primele autorizaţii în acest sens.
El a adăugat că sistemul OpenID poate avea ca efect creşterea numărului de abonaţi în cazul operatorilor de telefonie mobilă.
"Cei care utilizează cartele preplătite nu pot beneficia de acest sistem", a arătat secretarul de stat.
Standardul OpenID a fost creat în anul 2006 de către compania americană SUN.