Dunărea, care traversează Europa centrală vărsându-se în Marea Neagră, este, în general, mai curată decât în 2001. Cu toate acestea, mai sunt încă câteva locuri unde fluviul este foarte poluat, potrivit concluziilor unui studiu ştiinţific publicat de Comisia internaţională pentru protejarea Dunării (ISKD).
Cercetătorii europeni au luat probe din Dunăre, în august şi septembrie 2007, din peste 120 de zone din fluviul lung de 2.600 de kilometri şi din principalii afluenţi din 11 ţări. Oamenii de ştiinţă au examinat calitatea apei, precum şi sănătatea florei şi faunei acvatice.
Gradul de poluare a scăzut în ansamblu, mai ales datorită diminuării producţiei industriale şi agricole din Europa de Est, în perioada de tranziţie postcomunistă.
Astfel, în ceea ce priveşte poluarea organică, 80 la sută dintre porţiunile examinate au apă curată.
Nivelul de nitraţi a scăzut de la precedentul studiu publicat în 2001, însă rămâne de două ori mai ridicat decât cel pe care îl indicau măsurătorile făcute în anii 1950.
Mai mult, o treime din zonele studiate prezintă contaminări microbiene, datorate în principal faptului că apa uzată nu este tratată. Potrivit studiului, zonele cu probleme se situează între Budapesta şi Belgrad şi în aval de afluenţii Argeş (România) şi Rusenski Lom (Bulgaria).
În ciuda progreselor înregistrate, care au permis autorizarea scăldatului şi consumului de peşti din fluviu în aproape toate zonele, studiul arată că doar o treime din Dunăre reprezintă un habitat sănătos şi adecvat pentru populaţia piscicolă.
"Sunt necesare discuţii intense cu părţile implicate - din sectorul transporturi, agricultură, energie hidroelectrică şi industrie chimică - pentru a stabili măsuri pentru a reduce presiunea" asupra mediului, a spus secretarul executiv al ISKD, Philip Weller.
Organizaţia pregăteşte o serie de propuneri pentru 2009.
(12 sep 2008, 08:21:25