Formarea profesională a funcţionarilor publici se organizează şi se desfăşoară în mod distinct pentru fiecare dintre categoriile de funcţionari publici, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în şedinţa de miercuri.
Funcţionarii publici care ocupă funcţii publice corespunzătoare unei anumite categorii pot participa la programe de formare destinate unei alte categorii, finanţate integral de la bugetul autorităţii sau instituţiei publice, doar în măsura în care acest lucru are ca rezultat îmbunătăţirea cunoştinţelor, abilităţilor şi competenţelor necesare în exercitarea funcţiei publice deţinute.
Domeniile prioritare în care se organizează programe de formare pentru funcţionarii publici ocupând funcţii publice generale de conducere şi execuţie, precum şi funcţii publice specifice asimilate acestora se stabilesc prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
Participarea la programele de formare profesională a funcţionarilor publici se finanţează, după caz, din bugetul autorităţii sau instituţiei publice, din sumele special prevăzute în acest scop, sau din alte surse. Astfel, pentru programele de formare urmate la iniţiativa ori în interesul autorităţii sau instituţiei publice în domeniile care se regăsesc în fişa postului, care au fost identificate ca necesare la evaluarea performanţelor profesionale individuale şi se regăsesc în planul anual de perfecţionare, precum şi pentru cele rezultate din nevoia de instruire ca urmare a intrării în vigoare a unor modificări ale cadrului normativ sau instituţional, finanţarea se asigură integral din bugetul autorităţii sau instituţiei publice.
"Funcţionarii publici care urmează, într-un an calendaristic, programe de formare organizate în ţară sau în străinătate, cu o durată cumulată mai mare de 90 de zile, finanţate din bugetul instituţiei, sunt obligaţi să se angajeze în scris că vor lucra în administraţia publică o perioadă determinată, proporţional cu numărul zilelor de formare", se arată în actul normativ.
Persoanele care urmează, într-un an calendaristic, programe de formare specializată organizate în ţară sau în străinătate, finanţate de la bugetul de stat sau bugetul local, pe o perioadă mai mare de 90 de zile, în scopul intrării în corpul funcţionarilor publici sau, după caz, intrării într-o categorie a funcţiei publice superioare celei din care face parte funcţia pe care o ocupă la momentul începerii programului, sunt obligaţi să se angajeze în scris că vor lucra în administraţia publică o perioadă determinată de la terminarea programelor, proporţional cu numărul zilelor de formare, dacă pentru programul respectiv nu este prevăzută prin lege o altă perioadă.
Perioada determinată pentru care funcţionarul public se angajează să lucreze în administraţie se stabileşte de către autoritatea sau instituţia publică şi poate fi cuprinsă între 2 şi 5 ani.
Pentru fiecare dintre programele de formare urmate la iniţiativa funcţionarului public, cu acordul conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, în domenii care se regăsesc în fişa postului, dar care nu au fost identificate ca necesare la evaluarea performanţelor profesionale individuale şi nici nu se regăsesc în planul anual de perfecţionare, finanţarea se asigură din bugetul instituţiei, în limita fondurilor disponibile.
În funcţie de resursele financiare disponibile şi de gradul în care programul de formare este în interesul autorităţii sau instituţiei publice, funcţionarului public i se poate solicita suportarea unei părţi de până la 50% din taxa de participare.
Pentru programele de formare urmate la iniţiativa funcţionarului public, cu acordul conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, în alte domenii decât cele care se regăsesc în fişa postului şi cele identificate ca necesare la evaluarea performanţelor profesionale individuale şi care nici nu se regăsesc în planul anual de perfecţionare, finanţarea se asigură integral de către funcţionarul public participant.
În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ se aprobă, la propunerea Institutului Naţional de Administraţie şi cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, strategia privind formarea profesională a funcţionarilor publici.
Prevederile hotărârii se aplică tuturor autorităţilor şi instituţiilor publice în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea funcţionari publici.