Alte criterii luate în calcul pentru majorarea alocaţiei comunitare la 60% din suma cheltuielilor sunt ca investiţia să fie prezentată de mai multe organizaţii de producători care funcţionează în state membre diferite, conform schemelor transnaţionale, să fie prezentată de una sau mai multe organizaţii de producători implicate în regimuri care funcţionează pe o bază sectorială, să acopere numai sprijinul specific acordat producţiei de produse biologice, să fie primul program prezentat de o asociaţie de organizaţii de producători recunoscută ori să acopere doar sprijinul specific pentru acţiunile de promovare a consumului de fructe şi legume în rândul copiilor în instituţiile de învăţământ.
Fonduri comunitare vor fi alocate şi grupurilor de producători din acelaşi sector, care încă nu au dobândit statutul de organizaţie, dar au fost recunoscute preliminar, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Guvern.
Grupurile de producători recunoscute preliminar beneficiază, pe o perioadă de maxim cinci ani, şi de fonduri pentru finanţarea planului de recunoaştere. Planul reprezintă un ansamblu etapizat de măsuri pe care un astfel de grup urmează să le implementeze în vederea obţinerii statutului de organizaţie de producători.
Sunt astfel alocate fonduri de până la 100.000 euro, echivalent în lei, pentru fiecare perioadă anuală a planului de recunoaştere şi un sprijin financiar direct care acoperă 75% din valoarea investiţiilor eligibile.
Pentru planul de recunoaştere, alocările sunt suportate în proporţie de 75% din bugetul comunitar şi 25% din cel naţional, iar pentru investiţii eligibile sunt asigurate fonduri de la Uniunea Europeană (în proporţie de 50%) şi de la bugetul naţional (25%), restul sumei reprezentând contribuţia grupului de producători recunoscut preliminar.