Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu, au deschis lucrările simpozionului internaţional "Comunicarea interconfesională în Uniunea Europeană", care se desfăşoară în perioada 8-11 septembrie, la Palatul Parlamentului.
"Salut această iniţiativă, această reuniune care promovează dialogul între culte şi autorităţi, lucru care, privind spre trecutul nostru, cu siguranţă avem nevoie. Într-un trecut destul de tumultuos, confesiunile mai mult s-au confruntat decât să poarte un dialog. De-a lungul timpului, cei mai puternici au încercat să-i oprime pe cei mai slabi. Chiar şi familia mea nu este decât un nefericit exemplu din care poţi învăţa cât de dificil este dialogul interconfesional, cât de dificil este dialogul intercultural, iar diferenţele de etnie accentuează diferenţele religioasă. Încercăm să ne deschidem minţile şi sufletele către dialog interconfesional, către o deschidere faţă de religie indiferent de opţiunile lor materiale", a spus Bogdan Olteanu.
El a menţionat că statul este dator să-şi trateze în mod corect cetăţenii, să le respecte obiceiurile şi să le sprijine libertatea, mai ales libertatea conştiinţei, care reprezintă o contribuţie la constituirea comunităţii.
La rândul său, Nicolae Văcăroiu s-a referit la lipsa unei prevederi legale referitoare la defăimarea religioasă.
"Lipsa unei definiţii cu privire la defăimarea religioasă lasă loc la multe interpretări care pot duce la îngrădirea libertăţii de exprimare. Problema care se ridică este următoarea: cum poate să fie asigurată libertatea de exprimare, în condiţiile în care nu este îngrădită folosirea insultei şi vorbirea nerespectuoasă cu privire la religie sau credinţă", a afirmat Văcăroiu.
De asemenea, el a apreciat că organizarea acestui eveniment internaţional la Bucureşti denotă recunoaşterea evoluţiilor pe care România le-a înregistrat în domeniul drepturilor omului şi, în special, al libertăţii religioase.