În prezent, informaţiile privind rezervele de stat sunt încadrate în categoria informaţiilor secret de stat.
"Menţionăm că România este singurul stat membru al Uniunii Europene (UE) care trimite date de raportare clasificate ca secret de stat. Este de menţionat faptul că în toate celelalte state membre ale UE aceste informaţii sunt clasificate ca EURA-restricted, care ar fi echivalentul secretului de serviciu, prevăzut de legislaţia naţională, situaţie ce permite introducerea şi prelucrarea acestora în bazele de date de către EURATOM şi AIEA. De asemenea, clasificarea EURA-restricted permite transmiterea acestor date şi informaţii prin mijloace electronice, precum şi înregistrarea acestora în baza de date centrală şi transmiterea acestora, mai departe, la AIEA", se arată în expunerea de motive a unui proiect de lege prin care se va reglementa situaţia referitoare la informaţiile cu caracter de secret de stat.
Prin proiectul de lege, iniţiat de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), va fi introdusă o dispoziţie prin care autorităţile publice implicate vor avea obligaţia clasificării acestora cel mult la clasa de secret de serviciu, pentru a nu mai întâmpina dificultăţi pe viitor.
"Proiectul de act normativ urmăreşte alinierea legislaţiei naţionale la cea comunitară, precum şi evitarea iniţierii procedurii de infringement prevăzută de Tratatul de instituire a Comunităţii Europene a Energiei Atomice. La finalizarea acestei proceduri, în funcţie de concluziile acţiunii Comisiei Europene, CE are dreptul în baza Tratatului EURATOM să aplice statului român sancţiuni, care ar putea consta în, avertisment, retragerea unor avantaje speciale, precum asistenţă financiară sau ajutor tehnic, plasarea unei persoane juridice, pentru o perioadă maximă de patru luni sub administrarea unei persoane sau a unui grup de persoane sau retragerea totală sau parţială a materialelor nucleare de la persoana juridică respectivă", se mai arată în sursa citată.
În conformitate cu tratatele şi regulamentele doin domeniul nuclear, România este obligată să furnizeze, fără nici un fel de excepţie, inspectorilor EURATOM şi AIEA informaţiile de control de garanţii în domeniul nuclear.
"Există anumite dificultăţi pe care România le-ar putea întâmpina şi din partea AIEA. Acestea ar consta în sesizarea Consiliului Guvernatorilor AIEA de către directorul general al AIEA cu privire la necesitatea ca guvernul român să ia o măsură determinată pentru a permite verificarea faptului că materialele nucleare din cadrul unei instalaţii nucleare (...) nu sunt deturnate către arme sau alte dispozitive nucleare explozive, se mai menţionează în expunerea de motive.