"Pe măsură ce forţele irakiene preiau sarcinile în zonele respective, va fi o reducere a numărului de militari din coaliţia multinaţională. La mijlocul anului viitor, probabil în luna iunie, vom putea face şi noi reevaluările pentru trimiterea militarilor români în Irak. Cred că putem propune să nu mai fie nevoie de prezenţa noastră acolo. O asemenea decizie va fi luată doar după consultări cu aliaţii noştri din NATO”, a declarat ministrul Apărării, citat de corespondentul MEDIAFAX.
În ceea ce priveşte prezenţa forţelor militare româneşti în Afganistan, Meleşcanu a spus că este greu de făcut estimări asupra datei la care trupele româneşti vor fi retrase.
"Mi-e greu să fac astfel de estimări. În Afganistan este un conflict foarte aspru, fiind o zonă extrem de instabilă. Suntem pregătiţi chiar să suplimentăm forţele din Afganistan, cum suntem pregătiţi şi pentru o schimbare a distribuirii rolurilor. Am putea avea o creştere nespectaculoasă a numărului de militari, dar la dotări va fi o creştere spectaculoasă. Asta pentru că am putea asigura integral controlul unor zone şi va trebui să asigurăm patrule în zonă cu transportoare care au calităţi superioare”, a declarat Meleşcanu.
Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a asistat, marţi, la Iaşi, la ceremonia prilejuită de revenirea în ţară a celor 400 de militari ai batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” Iaşi, care au efectuat o misiune de şase luni în Irak.
"A fost o misiune reuşită. Singura explicaţie pentru acest succes e spiritul de camaraderie, pregătirea temeinică a militarilor, capacitatea de a folosi toate mijloacele din dotare şi respectarea tuturor consemnelor. Mă bucur să-i văd la întoarcere extrem de relaxaţi”, a declarat ministrul Apărării.
"Lupii Negri", care au plecat din ţară în 18 ianuarie 2008, au efectuat în total, pe parcursul şederii în Irak, peste o mie de misiuni, militarii ieşeni participând la misiunea IRAKI FREDOM. În timpul misiunii, aceştia s-au ocupat, printre altele, de paza unor obiective importante din Irak, au asigurat paza pe principalele rute de transport, contribuind, totodată, la eforturile de reconstrucţie a Irakului. De asemenea, militarii din batalionul "Lupii Negri" au asigurat protecţia forţelor Coaliţiei Multinaţionale şi au desfăşurat acţiuni umanitare.
Teodor Meleşcanu i-a salutat pe soldaţii batalionului "Lupii Negri", la unitatea militară din Iaşi fiind oficiată o slujbă religioasă.
Misiunea "Lupilor Negri" din Irak a fost cea de-a treia pe care aceştia au executat-o, după ce au mai fost plecaţi în două misiuni similare în Afganistan, în perioada 2003-2006. De asemenea, "Lupii Negri" au efectuat misiuni în Angola, Albania şi Kosovo.
Batalionul 151 Infanterie a fost înfiinţat în anul 1994, prima misiune fiind cea din Angola, ţară unde militarii au fost selectaţi pentru a asigura menţinerea păcii. O parte dintre militari au participat în 1998 la o misiune în Bosnia, iar în 1997 în Albania.
În perioada 2003-2006, militarii ieşeni au mers în Afganistan. La întoarcerea din această ţară, drapelul de luptă a fost decorat de preşedintele României cu "Virtutea militară" în grad de cavaler şi de Şeful Statului Major al forţelor terestre cu "Emblema de Onoare" a forţelor terestre. Militarii ieşeni au fost premiaţi şi de Armata americană în două rânduri, cu "Certificate de apreciere pentru merite deosebite", în timp ce patru militari au primit "Medalia de merit a Forţelor Terestre ale SUA".