Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 sep 2008 - Anul XIII, nr. 211 (3892)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Servicii de îngrijire pe timpul zilei pentru copiii până în clasa a IV-a, din 2009

Luni, 8 Septembrie 2008 (20:31:19)
Copiii vor putea beneficia de servicii de îngrijire pe timpul zilei până la absolvirea clasei a IV-a, menite să-i sprijine pe părinţi în creşterea şi educaţia lor, permiţându-le să muncească sau să-şi continue studiile, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Muncii.

Proiectul de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor de îngrijire a copiilor pe timpul zilei prevede că acestea sunt destinate tuturor copiilor, până la absolvirea clasei a IV-a primare, şi are ca obiectiv susţinerea părinţilor în îngrijirea, creşterea şi educaţia copiilor, permiţându-le acestora să muncească sau să-şi continue studiile.

Funcţiile acestor servicii constau în acordarea de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copiii cu vârste cuprinse între trei luni şi trei ani, desfăşurarea de activităţi în afara orelor de grădiniţă sau de şcoală, până la absolvirea clasei a IV-a primare, precum şi desfăşurarea de activităţi de sprijin, consiliere şi informare pentru părinţi.

De asemenea, serviciile contribuie la identificarea timpurie a posibilelor nevoi speciale ale unui copil şi a situaţiilor familiale cu factor de risc şi funcţionează ca măsură de prevenire a separării copilului de părinţii săi.

Potrivit proiectului, serviciile de îngrijire pot fi organizate în centre, la domiciliu, sau ca servicii deschise organizate la nivelul comunităţii, iar îngrijirea şi educaţia timpurie înglobează activităţi de îngrijire, creştere, educaţie şi învăţare şi se bazează pe interacţiunea şi participarea copiilor, activitatea cheie fiind jocul în diferite forme. Activităţile în afara orelor de grădiniţă sau de şcoală includ acţiuni educative, recreative şi de petrecere a timpului liber.

"Serviciile de îngrijire a copilului pe timpul zilei organizate în centre se desfăşoară în aşezăminte special create în acest scop, denumite, după caz:
creşe, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei luni şi trei ani sau centre de îngrijire de zi, pentru copiii mai mari de trei ani, până la absolvirea clasei a IV-a primare. În funcţie de nevoile identificate şi de solicitări, autorităţile locale şi furnizorii privaţi pot organiza centrele de îngrijire de zi şi pentru copiii din învăţământul gimnazial. Creşele şi centrele de îngrijire de zi pot fi organizate în incinte separate sau în aceeaşi incintă, în cadrul unor complexe de servicii. Din punct de vedere educaţional, creşele şi centrele de îngrijire de zi sunt organizate, pe cât posibil, astfel încât să faciliteze contactele între copii de vârste diferite", potrivit proiectului iniţiat de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES).

Aceste servicii se pot acorda şi la domiciliul persoanei acreditate sau la domiciliul copilului. Astfel, bona este persoana autorizată care desfăşoară la domiciliul propriu activităţi de îngrijire, creştere, educaţie şi învăţare a copiilor, în timp ce baby-sitter-ul este persoana care acordă îngrijire la domiciliul copilului, în baza unui contract încheiat între părinţi, baby-sitter şi o agenţie de baby-sitting autorizată.

Serviciile de îngrijire a copilului pe timpul zilei organizate la domiciliu bonei sunt servicii prestate pentru copii de toate vârstele, până la absolvirea clasei a IV-a primare, bonele din sistemul public fiind angajate ale autorităţilor administraţiei publice locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor. Indiferent dacă îşi desfăşoară activitatea în sistemul public sau privat, acestea beneficiază de formare şi asistenţă de specialitate din partea angajatorului.

"Autorităţile administraţiei publice locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor autorizează bonele şi asigură monitorizarea şi supravegherea activităţii bonelor care îşi desfăşoară activitatea în sistemul public şi privat, pe baza standardelor minime obligatorii elaborate de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi cu Ministerul Sănătăţii Publice", se mai arată în proiect.

Serviciile deschise organizate la nivelul comunităţii se adresează familiilor cu copii din comunitate şi viitorilor părinţi şi desfăşoară activităţi sub titulatura de "şcoala părinţilor", de prevederile legii beneficiind atât părinţii, cât şi alţi reprezentanţi legali ai copilului.

Acest tip de servicii îşi propun facilitarea contactului între copiii de aceeaşi vârstă din comunitate şi între părinţii acestora, asigurarea petrecerii timpului liber în spaţii special amenajate în centru sau în afara acestuia, facilitarea de întâlniri între familii şi organizarea de grupuri de suport, acordarea de consiliere familială specializată, desfăşurarea unor activităţi pentru bone şi baby-sitteri şi pentru copiii aflaţi în grija acestora, precum şi desfăşurarea unor servicii de recuperare pentru minorii cu nevoi speciale. Pot funcţiona pe lângă creşe, centre de îngrijire de zi, grădiniţe, şcoli sau unităţi sanitare, sau în cadrul unor centre multifuncţionale, care înglobează mai multe din aceste servicii.

Serviciile de îngrijire pe timpul zilei se înfiinţează, organizează şi funcţionează ca servicii de interes public, în sistem public sau privat, cele din sistemul public înfiinţându-se prin hotărârea Consiliului Local, în subordinea acestuia, ca unităţi cu sau fără personalitate juridică, iar cele din sistemul privat se înfiinţează de către persoane juridice sau persoane fizice autorizate.

Autorităţile administraţiei publice locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor au obligaţia de a asigura servicii de îngrijire a copilului pe timpul zilei pentru toţi copiii din comunitate, în funcţie de nevoile identificate, la evaluarea nevoilor acestora şi ale familiilor trebuind să fie luate în considerare aspecte precum nevoia copilului de a beneficia de un loc într-o formă de îngrijire pe parcursul zilei în timp ce părinţii lucrează, studiază sau sunt în căutarea unui loc de muncă, nevoia de activităţi în afara orelor de şcoală sau grădiniţă, nevoia copilului şi a familiei de a beneficia de măsuri de prevenire a situaţiilor de risc sau a separării, nevoia celui mic de asistenţă specială socio-emoţională, de dezvoltare, învăţare sau alte nevoi speciale, sau nevoia copilului de asistenţă determinată de apartenenţa la o minoritate etnică, lingvistică sau culturală.

Înscrierea copiilor într-un serviciu de îngrijire a copilului pe timpul zilei se realizează pe tot parcursul anului, părinţii trebuind să depună cererea la compartimentul specializat al autorităţii administraţiei publice locale, responsabil cu coordonarea serviciilor de îngrijire a copilului pe timpul zilei.

"În cazul în care nu există locuri disponibile în serviciul de îngrijire a copilului pe timpul zilei pentru care s-a depus cererea, compartimentul specializat al autorităţii administraţiei publice locale are obligaţia de a propune părinţilor înscrierea copilului într-un alt serviciu de îngrijire a copilului pe timpul zilei corespunzător. (...) Serviciile de îngrijire a copilului pe timpul zilei funcţionează în raport cu programul de lucru al părinţilor şi cu nevoile copilului. În medie, timpul petrecut de un copil în serviciul de îngrijire pe timpul zilei nu trebuie să depăşească 10 ore zilnic", potrivit proiectului.

Serviciile de îngrijire a copilului pot fi furnizate pe timpul nopţii şi la sfârşit de săptămână numai în cazuri bine întemeiate, legate de programul de lucru al părinţilor.

"Este interzisă funcţionarea serviciilor de îngrijire a copilului pe timpul zilei cu program săptămânal. Părinţii şi serviciile de îngrijire a copilului pe timpul zilei trebuie să planifice programul copilului în cadrul serviciilor. Planificarea se revizuieşte lunar, în funcţie de programul de lucru al părinţilor. Copiii care frecventează un serviciu de îngrijire a copilului pe timpul zilei beneficiază de mesele necesare pe durata şederii", potrivit prevederilor proiectului de act normativ.

Documentul prevede şi că Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi cu Ministerul Sănătăţii Publice vor fi responsabile de elaborarea programei cadru la nivel naţional cu privire la activităţile desfăşurate în serviciile de îngrijire a copilului pe timpul zilei.

Aceste servicii vor fi finanţate de la bugetul local al municipiilor, oraşelor şi comunelor, de la bugetul de stat, din contribuţii lunare ale părinţilor sau din donaţii, sponsorizări sau alte surse legal constituite.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat în forma propusă de MMFES, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2009, iar Legea 263/2007 privind înfiinţarea,
organizarea şi funcţionarea creşelor, precum şi orice alte prevederi contrare, vor fi abrogate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Servicii de îngrijire pe timpul zilei pentru copiii până în clasa a IV-a, din 2009.
 Vizualizări articol: 1043 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Servicii de îngrijire pe timpul zilei pentru copiii până în clasa a IV-a, din 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei