"Termenul de 21 noiembrie pentru reconstrucţia caselor nu mi se pare realist şi am să vă spun de ce. Toată lumea spune că avem constructori, dar ei nu sunt aici şi nu sunt operaţionali. Ar trebui pus piciorul în prag şi din punctul meu de vedere administraţiile locale sunt prinse în chingi pentru că nu le pot depăşi. Aruncarea vinei pe prefect nu este o soluţie. Cu 10.000 de lei categoric nu este îndeajuns să construieşti o casă. Am mai constatat o eroare pentru cei care-şi construiesc în regie proprie, suma se reduce de la 10.000 de lei la 6.000 de lei. Cu 6.000 de lei cine poate construi o casă? Cred că lucrurile trebuie privite responsabil de către cei care pot lua aceste decizii. Guvernul nu şi-a făcut treaba şi-şi bate joc de oameni. Trebuie implicare maximă a adminstraţiei centrale pentru că i-a plăcut să fie totul centralizat şi trebuie să acţioneze în rezolvarea problemei", a afirmat Băsescu.
Şeful statului a adăugat că la Rădăuţi Prut a constatat o mare problemă socială, în condiţiile în care cea mai mare parte a familiilor sinistrate refuză să fie strămutate, după ce autorităţile au promis că le vor reconstrui casele pe alte amplasamente, vechea vatră a satului fiind situată într-o zonă inundabilă.
"Autorităţile nu pot decât să respecte legea şi nimeni nu-şi asumă nerespectarea ei. Soluţiile care trebuie găsite trebuie să împace şi exigenţele oamenilor din sat, şi legea. O abordare cu înţelepciune a realităţilor de la Rădăuţi Prut trebuie făcută. Am să-l informez pe primul-ministru, care trebuie să găsească altă soluţie decât soluţia standard pentru Rădăuţi-Prut", a spus Băsescu.
Şeful statului a apreciat că judeţele Botoşani şi Suceava sunt "mult neglijate faţă de Neamţ şi Bacău"
"Lucrurile sunt anormale, pentru că aici, în nord, vine iarna prima dată", a conchis Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu şi-a încheiat vizita la Rădăuţi-Prut după ce a inspectat vechea vatră a satului, distrusă în mare parte de inundaţiile de la sfârşitul lunii iunie.
La ora transmiterii ştirii, preşedintele a ajuns în satul Baranca, din comuna Budeşti, localitate de asemenea afectată de inundaţii.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut, marţi, secretarilor de stat responsabili de reconstrucţia caselor inundate să plece în teritoriu, după şedinţa de miercuri a Guvernului, pentru a verifica direct lucrările şi să prezinte săptămânal câte un raport de informare privind stadiul proiectelor.
În reuniunea de marţi pe tema inundaţiilor, organizată la Guvern, Tăriceanu s-a arătat nemulţumit de stadiul proiectelor pentru refacerea caselor inundate şi a solicitat persoanelor responsabile să demisioneze dacă lucrările nu sunt finalizate până la 1 decembrie.
Localnicii din Rădăuţi-Prut i-au cerut şefului statului să intervină pe lângă Guvern pentru ca zona în care se aflau locuinţele distruse de inundaţii să nu mai fie declarată zonă inundabilă, astfel încât să-şi poată reconstrui locuinţele pe vechile amplasamente.
"Eu, ca şef al statului, nu pot să încalc legea şi nici nu pot să dispun încălcarea ei. Tot ce pot să fac este ca luni să discut cu Guvernul şi să găsim o soluţie. Clar este că statul nu poate da bani pentru construirea unei case într-o zonă declarată inundabilă", le-a spus Băsescu oamenilor adunaţi în jurul lui.
Pe de altă parte, oamenii spun că inundaţiile din iulie au fost doar "un accident", zona nefiind, de fapt, inundabilă şi că Prutul s-a revărsat din cauza debitelor istorice.
În comuna botoşăneană Rădăuţi Prut, cel mai grav afectată de inundaţiile din luna iulie, aproape 80 de familii ale căror case au fost distruse de ape au înaintat un memoriu prin care solicită Guvernului să le permită să-şi ridice locuinţele în acelaşi loc, însă autorităţile locale susţin că acestea nu pot fi reconstruite pe vechile amplasamente întrucât legislaţia nu permite reconstrucţia imobilelor în zone inundabile. Strămutarea locuinţelor este însă problematică din cauză că nu există teren liber suficient, iar proprietarii din zona unde ar trebui reconstruit satul nu vor să vândă terenurile, aşteptând, probabil, un preţ mai bun.
Potrivit subprefectului de Botoşani Mihai Elvădeanu, cele 79 de familii care au adresat Guvernului memoriul respectiv au dat declaraţii pe propria răspundere că nu au nicio pretenţie în situaţia în care vor mai fi alte inundaţii. Subprefectul afirmă însă că nu se mai poate reconstrui pe actualul amplasament, care a fost afectat grav de inundaţii.
Lucrările de reconstrucţie a caselor dărâmate la Rădăuţi Prut, dar şi cele de amenajare a taberei provizorii pentru sinistraţi sunt întârziate, deşi Consiliul local are bani suficienţi în cont. Elvădeanu a spus că sunt asigurate fonduri pentru lucrări, care costă 1,1 milioane de lei şi că aproximativ 300.000 de lei sunt la dispoziţia Consiliului Local Rădăuţi Prut, pentru a putea fi utilizaţi la achiziţionarea terenului.
O sută de familii dintre cele care trebuie să-şi reconstruiască locuinţele la Rădăuţi Prut au terenul necesar în zona noului amplasament, Consiliul Local fiind nevoit să cumpere teren doar pentru 44 de case.