Şeful Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, o prognoză hidrologică vizând lunile septembrie, octombrie şi noiembrie. Potrivit acestuia, luna septembrie va fi una cu cantităţi normale de precipitaţii şi cu debite normale pe râurile româneşti, majoritatea urmând să se situeze între 50 şi 80 la sută din debitele medii multianuale.
"Totuşi, în ultimele 15-20 de zile pot apărea precipitaţii mai importante, cu posibil efect de inundaţii locale în cazul unor torenţi sau în cazul unor scurgeri de pe versanţi",a precizat Stanciu.
În luna octombrie starea apelor româneşti nu va ieşi din normal, debitele rămânând în jurul unui maxim de 80 la sută din valoarea medie multianuală. În noiembrie, debitele vor ajunge chiar să scadă, fiind aşteptate să se situeze undeva între 50 şi 80 la sută din valorile medii multianuale aferente respectivei luni. Vor exista însă şi râuri ale căror debite vor scădea până la circa 30 la sută din valoarea medie multianuală de referinţă.
Debitul Dunării se situează, în această perioadă, în jurul valorii de 3.400 de metri cubi pe secundă la intrarea în România, sub valoarea medie de 3.750 aferentă lunii septembrie. "Aşteptăm pentru această lună o medie de 3.500 de metri cubi pe secundă, cu un maxim ce nu poate depăşi 4.300", a spus Stanciu.
Şi în lunile următoare Dunărea va avea, potrivit prognozei hidro, debite mai mici decât media multianuală.
Lacurile de acumulare de mari dimensiuni de pe teritoriul ţării sunt pline în proporţie de circa 75 la sută, în timp ce acumulările de mici dimensiuni, operate de Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), sunt pline într-o proporţie de 94 la sută.
"Există apă, nu se întrevede vreo problemă sau vreun pericol de a ajunge în situaţia să trebuiască să restricţionăm consumul de apă", a spus, la rândul său, directorul ANAR, Marius Postelnciescu, prezent alături de Stanciu la conferinţa de presă de miercuri.
Postelnicescu a preciza totuşi că, miercuri, va avea o întâlnire cu şefii Hidroelectrica pentru a stabili cantitatea de apă ce poate fi consumată pentru producerea de energie electrică în luna septembrie, după ce aceştia "au primit avertismente" pe motiv că, în august, au depăşit norma stabilită.