Potrivit unui raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică, în anul 2007 au fost centralizate şi prelucrate date din mediul urban provenite de la 35 de judeţe arondate la Inspecţia de Sănătate Publică (ISP) Cluj, ISP Iaşi, ISP Timişoara şi ISP Bucureşti (85,7 la sută), iar pentru mediul rural, de la 23 de judeţe (56,1 la sută), obţinându-se astfel o acoperire aproape în totalitate a zonelor ţării.
În urma prelucrării statistico-matematice a acestor date a rezultat că, la controalele medicale profilactice şi periodice privind starea de sănătate din unităţile de învăţământ au fost examinaţi 724.041 de preşcolari şi elevi.
Dintre aceştia, 25,5 la sută, adică 184.793, au afecţiuni cronice. Cei mai mulţi, adică 155.024 (28,9 la sută) sunt din mediul urban, iar 29.769, respectiv 15,9 la sută, din mediul rural.
Pe primele locuri se situează, ca şi în anii precedenţi, viciile de refracţie (probleme de vedere), hipotrofiile staturo-ponderale (copiii cresc cu o rată inferioară limitei normale), sechele de rahitism, deformările coloanei vertebrale, urmate de obezitate neendocrină, afecţiunile cronice ale amigdalelor şi vegetaţiile adenoide-polipi nazali şi de alte afecţiuni endocrine şi de metabolism.
Aceste afecţiuni sunt întâlnite, cu mici diferenţieri, în toate judeţele, evidenţiindu-se cele aparţinând Inspectoratului de Sănătate Publică Cluj, cu valori mai ridicate legate de deformaţiile coloanei, sechele de rahitism şi obezitate neendocrină. În judeţele aparţinând ISP Bucureşti sunt mai frecvente hipotrofiile staturo-ponderale.
La preşcolari, cele mai frecvente afecţiuni sunt viciile de refracţie (în medie 3,3 la sută ). Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în judeţele arondate ISP Cluj - 6,9 la sută, ISP Argeş - 6,7 la sută şi ISP Constanţa şi ISP Bucureşti, câte 6 la sută.
Sechelele de rahitism (2,1 la sută, în medie) afectează cu precădere copiii din judeţele arondate ISP Cluj (14 la sută), Brăila (4,9 la sută), Bihor (4,1 la sută).
Pe lângă afecţiunile de creştere, deficienţe ale coloanei vertebrale, la preşcolari au mai fost depistate şi deficienţe ale membrelor (0,3 la sută), tulburări de vorbire (2 la sută) şi anemie cauzată de lipsa fierului (0,5 la sută).
Medicii igienişti şcolari de la autorităţile de Sănătate Publică Judeţene vor instrui permanent personalul medical din unităţile pentru copii şi tineret, medici pediatri şi pe cei de medicină generală din cadrul dispensarelor urbane şi rurale pentru a efectua corect aceste examinări periodice.
Va fi verificat, de asemenea, modul în care sunt respectate normele igienico-sanitare din toate unităţile pentru copii şi tineret, în vederea depistării precoce a deficienţelor apărute şi remedierii acestora, se mai precizează în raport.