"Niciuna dintre iniţiativele noastre nu a avut consistenţă şi consecvenţă", a spus Geoană.
"Nu avem voie să mai acceptăm, domnule ministru Comănescu, nu avem voie să acceptăm ca niciun format care va fi eventual pus în practică după experienţa din Georgia, şi mă refer în principal la formatul cu privire la Transnistria şi Moldova, nu mai avem voie să acceptăm ca România să fie exclusă dintr-un format care include şi teritoriul Moldovei", a spus Geoană.
Pe de altă parte, fostul ministru de Externe a spus că a venit momentul pentru un nou mare proiect de politică externă al României şi i-a încurajat pe diplomaţi să fie activi.
"Aş vrea să vă încurajez să fiţi activi. Eu am avut o gelozie cu privire la personalul Ministerului de Externe şi am încercat cât am putut să-l ţin deoparte de politizare. Cred că experienţa acestor patru ani a fost oarecum traumatică pentru Ministerul de Externe", a spus Geoană, în opinia căruia ministrul de Externe a ajuns "mai degrabă ţintă politică şi cu o influenţă şi o reputaţie de râs".
Liderul PSD s-a criticat şi relatările referitoare la creşterea economică, precizând că "sunt accente de exuberanţă iraţionale", iar un obiectiv mai realist ar fi o creştere economică de natură să permită României să devină un lider regional într-un orizont de timp de circa 5-6 ani.
De asemenea, fostul ministru de Externe a criticat ceea ce a apreciat drept "neadaptarea statului român" pentru protejarea celor câteva milioane de români din străinătate. În acest context, Geoană a propus crearea în unele capitale a unei "Case a României", după model italian.
Liderul PSD s-a pronunţat şi în favoarea acordării unui rol sporit consulilor onorofici, apreciind că a sosit momentul ca "instituţia consulilor onorifici să fie adusă la un alt palier".
Geoană a propus şi crearea unui post de ministru pentru UE, precum şi înfiinţarea postului de emisar pentru Caucaz.
În replică, ministrul de Externe, Mircea Geoană, a precizat că în organigrama MAE au fost deja create două posturi de reprezentanţi speciali pentru cooperare regională şi problematica energetică.