Creşterea a fost generată, pe de o parte, de intrări de 1,864 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele, se arată într-un comunicat al BNR.
Pe de altă parte, evoluţia a fost influenţată de ieşiri de 1,182 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, plăţi către Comisia Europeană şi altele.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, dar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia a scăzut la 1,893 miliarde de euro, ceea ce face ca rezervele internaţionale ale României, valute plus aur, să se situeze la 27,813 miliarde de euro.
Plăţile scadente în luna septembrie în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Economiei şi Finanţelor, însumează 76,57 milioane euro.