Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Viorel Ciubotă, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că arheologii sătmăreni şi ucraineni care fac săpături la şantierul arheologic de la Malaia Kopania, din Ucraina, au descoperit mai multe obiecte din aur, fiind cea mai mare descoperire de bijuterii dacice, după vestitele brăţări din aur.
"În cimitirul dacic de la Malaia Kopania au fost descoperite, în aceste zile, mai multe obiecte din aur, un torques (colan) şi o brăţară. Torques-ul a fost purtat la gât, fiind confecţionat din trei sârme groase din aur şi capete de îmbinare lucrate minuţios, ornamentate printr-o reţea de sârmuliţe. Obiectul a fost descoperit în stare fragmentară, având o greutate de peste 400 de grame. În forma completă avea o greutate de peste un kilogram. Foarte probabil că torques-ul a fost purtat de un aristrocat dac de rang înalt. Brăţara este ornamentată prin şiruri de globule şi are o greutate de peste 70 de grame", a precizat Viorel Ciubotă.
Acesta a precizat că obiectele confecţionate din aur sunt deosebit de rare în arealul culturii dacice, situaţia aceasta fiind explicată prin existenţa unui "monopol regal" al exploatării aurului.
În cursul campaniei de săpături din acest an, la Malaia Kopania au mai fost descoperite piese de podoabă din argint, bronz şi fier, unsprezece spade îndoite ritual, trei săbii curbe dacice (sica), mai multe vârfuri de lance şi pinteni.
Directorul Muzeului Judeţean a spus că descoperirea de la Malaia Kopania este cea mai nordică descoperire de podoabă din aur din tot arealul dacic fiind, foarte probabil, cea mai reprezentativă, după vestitele brăţări din aur, şi atestând importanţa economico-politică deosebită a centrului dacic de la Malaia Kopania.
Descoperirea vine după ce, în cursul lunii iulie, arheologii au găsit, la Malaia Kopania, cel mai mare cimitir din arealul dacic, reprezentând cea mai mare descoperire dacică de până acum.
Descoperirile din cimitir reflectă o elită războinică, cu un potenţial economic foarte ridicat, din timpul lui Burebista, a precizat Viorel Ciubotă.
Podoabe dacice din aur au mai fost descoperite în ţară la Pecica, Poiana-Galaţi, Cugir, Popeşti, Remetea Mare, Mediaş.
După încheierea şantierului arheologic din anul 2008 va urma o analiză tipologică şi cronologică şi publicarea ştiinţifică a inventarului arheologic, atât în România, cât şi în Ucraina.
Cercetările de la Malaia Kopania sunt desfăşurate sub tutela Ministerului Culturii şi Cultelor. Echipa de cercetare este formată din specialişti de la Universitatea Naţională din Ujgorod şi Muzeul Judeţean Satu Mare: profesorul dr. Vjaceslav Kotigorosko şi dr. Igor Prohnenko din Ucraina şi dr. Viorel Ciubotă, dr. Robert Gindele, Liviu Marta şi Kadas Zoltan din România.