Inspectoratul Judeţean de Poliţie Buzău precizează că, în perioada 25 - 29 august, poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice şi-au continuat activităţile de punere în legalitate a persoanelor care deţin arme neletale şi le-au adus la cunoştinţă modificării Legii 295/2004 prin noile reglementări ale OUG 26/2008. Astfel, au fost constatate nouă infracţiuni, pe numele celor care deţineau, fără drept arme neletale supuse autorizării, fiind întocmite acte premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere fără drept de arme neletale supuse autorizării, iar armele respective au fost ridicate în vederea cercetării.
În cazul unui buzoian s-a dispus anularea dreptului de deţinere a armelor neletale în conformitate cu prevederile art. 58 ind.2, alin.1, lit.d din Legea 295/2004.
La nivelul judeţului Buzău, până la data de 17 martie, când a intrat în vigoare OUG 26/2008 pentru modificarea şi completarea Legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor erau 602 deţinători legali de arme neletale din care 380 deţinători de arme cu aer comprimat şi bile de cauciuc.
Prin noile reglementări cei care deţin arme cu aer comprimat şi cu bilă de cauciuc au datoria de a se prezenta la Poliţie pentru a se pune în legalitate şi a preschimba acel certificat de deţinător de armă neletală în permis de port armă. Doar 85 dintre aceştia s-au prezentat şi şi-au schimbat certificatele în permise de port armă.
Poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice reamintesc deţinătorilor de arme neletale că dacă până la data de 17 septembrie nu se prezintă pentru a preschimba certificatul de deţinător de armă neletală în permis de port armă, vor pierde dreptul de port şi folosire a armelor înscrise pe acele documente şi vor avea doar dreptul de deţinere a armei, în caz contrar portul şi folosirea, fără drept constituie infracţiune.