Comisarul şef Nicolae Marinescu, şeful Direcţiei Arme Explozivi Sustanţe Toxice (DAEST) din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în evidenţele Registrului Naţional de Arme există 68.143 de persoane fizice autorizate. Acestea deţin 95.194 de arme letale, din care 83.048 de arme pentru vânătoare, 10.060 pentru tir sportiv, 793 de apărare şi pază şi 32.336 de arme neletale, din care 17.280 de arme pentru autoapărare cu bile de cauciuc, 15.056 cu aer comprimat. De asemenea, în evidenţele Poliţiei sunt 1.358 de posesori de atestate de colecţionar.
Comisarul şef Marinescu a precizat că cel mai mare număr de posesori de arme este înregistrat în Bucureşti, unde sunt 19.780 de deţinători care au 13.203 de arme letale şi 14.164 neletale.
Potrivit şefului DAEST, începând cu 15 septembrie, peste 70 la sută dintre deţinătorii de arme, care au permisele vizate în 2003, vor trebui să se prezinte la Poliţie pentru a viza permisele de port armă. Ei vor trebui să-şi aducă şi armele pentru verificarea tehnică.
De asemenea, şi cei care au armele ridicate de poliţişti, având suspendat dreptul de a le folosi, vor trebui să se prezinte la viză cu permisele de armă pe care le deţin.
''Se va efectua doar viza permiselor de armă, pentru acele persoane care au împlinit cinci ani de la viza anterioară. Prin introducerea acestei proceduri, practic, în fiecare an se va desfăşura o astfel de acţiune'', a menţionat Marinescu.
Marinescu a declarat că acţiunea va viza verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege a deţintătorilor de arme, identificarea cazurilor de suspendare, revocare sau anulare a dreptului de autorizare, actualizarea Registrului Naţional al Armelor, vizarea permiselor şi constatarea unor eventuale încălcări ale legii, precum împrumutarea armelor sau modificarea acestora.
El a mai precizat că unii posesori de armă nu vor veni la Poliţie, motivând că nu au ştiut de acestă acţiune de vizare însă acţiunea, preconizată a se termina la sfârşitul acestui an, va fi prelungită atât cât va fi necesar pentru verificarea tuturor posesorilor de arme.
Potrivit lui Marinescu, titularii permiselor de armă tip A şi tip B au obligaţia de a se prezenta la viza permisului de armă în locurile indicate de inspectoratele de poliţie judeţene şi de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
Ei trebuie să deţină permisele de armă şi armele înscrise în acestea, actul de identitate, permisul de vânătoare şi carnetul de membru vânător vizat pe anul 2008, cererea tip, o fotografie color, adeverinţa care să ateste calitatea care a determinat acordarea autorizării pentru a deţine arma de apărare şi pază, documentele de închiriere a armelor, o adeverinţă care să ateste calitatea de antrenor sau sportiv categoria I, pentru persoanele care deţin arme de tir şi nu sunt vânători autorizaţi, certificatul medical, cazierul judiciar precum şi avizul psihologic.