Ministrul a spus că este vorba despre locatari ai locuinţelor construite prin ANL în anii 2001, 2002 şi 2003.
"Sunt circa 2.400 de familii potenţiali cumpărători. Din sondajele pe care le-am făcut în vreo trei oraşe, circa 75-80 la sută dintre ei ar dori să cumpere dacă este la un preţ rezonabil. Circa 75-85 la sută ar cumpăra, adică 1.600-1.700 ar vrea să cumpere, ceea ce la un calcul ar înseamna 50 de milioane de euro în buget. Deci noi am putea să construim cu 50 milioane de euro locuinţe pentru tineri", a afirmat Borbely.
Acesta a adăugat că familiile care nu au posibilitatea să cumpere apartamentele pot rămâne în ele pentru că nu vor fi date afară, ci vor plăti o chirie negociată cu consiliile locale.
Potrivit ministrului, în Târgu Mureş sunt 135 de familii care locuiesc în apartamente ANL şi la următoarea şedinţă de Consiliul Local reprezentanţii UDMR vor cere Executivului Primăriei să pregătească o hotărâre care să permită cumpărarea acestor locuinţe.
Potrivit lui Borbely, este nevoie de o hotărâre de Consiliu Local prin care locuinţele să fie trecute din domeniul public în cel privat al oraşului, pentru a se putea vinde.
Ministrul a adăugat că patrimoniul local nu pierde nimic prin această vânzare, întrucât banii se vor întoarce în oraşul în care au fost vândute locuinţele, pentru noi construcţii, singura condiţie impusă fiind ca administraţia locală să pună la dispoziţie terenul de construcţie.
Borbely a mai declarat că în mai multe localităţi din ţară s-au luat astfel de hotărâri de consiliu local, iar primăriile pot vinde locuinţele ANL, la o valoare stabilită de un evaluator, dar nu mai mică decât valoarea de inventar.