"Am identificat 156.000 de oameni care nu au ştiut că sunt bolnavi, ceea ce ar putea fi un semnal de alarmă pentru cei care nu au mers încă la medic pentru evaluarea sănătăţii", a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Demnitarul a precizat că a estimat că vor răspunde pozitiv invitaţiei privind evaluarea sănătăţii între 60 şi 70 la sută dintre românii care primesc taloanele pentru analize.
"Am contat atunci pe prezenţa ridicată a celor care lucrează în străinătate. Medicii ne-au spus, însă, că aceştia vin acasă doar ca să-şi vadă familiile şi apoi pleacă. Nu le arde de control medical, deşi ar fi mult mai ieftin pentru ei", a explicat Nicolăescu.
Ca urmare, doar puţin peste 55 la sută dintre cele 22.348.596 de persoane care au primit taloane au mers la medic. Din aceştia, 43,4 la sută sunt bărbaţi, iar 57,6 la sută sunt femei.
Nicolăescu a mai spus că în 30 iunie s-a încheiat anul prevăzut pentru derularea Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate (PNESS). Dar asta nu însemnă că se încheie şi programul. Acesta va continua în actuala formulă până la sfârşitul lui 2008, a mai spus demnitarul, pentru a da posibilitatea cât mai multor cetăţeni care, din diverse motive, nu s-au prezentat încă la medic, să facă acest lucru.
În viitor, programul se va dezvolta şi ramifica în funcţie de rezultatele acestei prime etape.
"Atunci când am proiectat şi lansat acest program spuneam că, în funcţie de rezultate, vom elabora politici sanitare adecvate şi vom regândi alocarea banilor.
Nu am aşteptat epuizarea anului în care s-a derulat PNESS, ci am gândit deja câteva strategii, pe baza rezultatelor intermediare", a precizat ministrul Sănătăţii.
Ca urmare, cetăţenii vor fi evaluaţi periodic, în funcţie de riscurile de boală descoperite prin PNESS, în decursul a cinci ani, astfel încât politica de prevenţie în sănătate să aibă consecvenţă şi să producă efecte, a continuat Nicolăescu, anunţând screeninguri pentru diverse tipuri de cancer – colono-rectal, genito-mamar - care se numără deja printre preocupările Ministerului Sănătăţii Publice (MSP).
Potrivit ministrului, de la lansarea programului au fost distribuite în ţară 22.348.596 de taloane. Acest număr include şi taloanele expediate persoanelor care şi-au schimbat domiciliul, au decedat dar nu au fost radiate din evidenţe sau şi-au schimbat numele.
La 31 iulie 2008, la Casele de Asigurări de Sănătate Judeţene (CASJ) se aflau returnate 2.018.033 taloane, circa 9,03 la sută.
Redistribuirea se face destul de anevoios, din cauza numărului mare de taloane returnate şi posibilităţilor reduse existente la nivelul caselor în ceea ce
priveşte personalul, spaţiul de depozitare, materialul informatic. De asemenea, cele mai multe persoane care nu au primit taloanele sunt din mediul rural şi nu pot suporta costurile deplasării la CASJ.
Pentru ca taloanele să ajungă la destinatari, MSP are în vedere un plan de acţiune în care vor fi implicate şi autorităţile locale.
"Avem în vedere un ordin de ministru care să completeze prevederile existente, astfel încât prefecţii şi primarii să se implice efectiv în distribuirea taloanelor
returnate. În principiu, taloanele returnate la casele judeţene trebuie sortate pe localităţi, fiecare primar urmând să primească pachetul de taloane aferent localităţii pe care o conduce şi să se implice în distribuirea taloanelor. Evident, vor avea sprijinul şi asistenţa tehnică a Autorităţilor de Sănătate Publică (ASP) judeţene'', a explicat ministrul.
Demnitarul a spus că un interes deosebit va fi acordat, în perioada următoare, celor care au primit taloanele, dar din diverse motive nu s-au prezentat la medic.
"Vom demara o campanie de informare, de convingere şi de conştientizare a lor pentru a-şi evalua sănătatea. Medicii de familie pe care îi rog, pe această cale, să fie o prezenţă mai activă în viaţa comunităţii, să eficientizeze legătura cu pacienţii din listă", a declarat ministrul.
Acesta a spus că va apela şi la sprijinul bisericii, cu care are deja un protocol. "Concret, solicit implicarea preoţilor în aducerea la cunoştinţa enoriaşilor a beneficiilor pe care le aduce grija pentru propria sănătate'', a mai spus Nicolăescu.
În plus, MSP are în vedere implicarea ASP-urilor judeţene în campanii în şcoli, universităţi şi în presa locală.
"Am să cer expres prefecţilor să-şi includă prioritar pe agenda proprie obiectivul de convingere a populaţiei să se prezinte la medic, dar să şi monitorizeze cum îşi îndeplinesc autorităţile locale atribuţiile. Am pregătit un plan de măsuri concret pe care îl vom trimite în cursul zilei de astăzi (joi - n.r.) la ASP-uri, CJAS-uri, prefecturi şi Patriarhie'', a continuat demniatrul.
Ministrul a lansat un nou apel către populaţie să se prezinte la medic pentru a-şi evalua starea de sănătate, precizând că a fost surprins de numărul mare de diabetici, dar şi de cel al oamenilor care nu au ştiut că sunt bolnavi înainte să facă acest control.