"Screening-urile pentru diverse tipuri de cancer - colono-rectal, genito-mamar - fac deja preocuparea Ministerului Sănătăţii Publice. Din toamna acestui an va începe implementarea primului program organizat de screening pentru cancerul de col uterin. Femeile din grupa ţintă între 25 şi 64 de ani vor primi, eşalonat, invitaţia de participare la program, urmând ca în interval de trei ani să fie invitate la program toate femeile din această grupă de vârstă. Fondurile sunt deja alocate pentru acest an, iar programul este gândit ca unul multianual" , a adăugat ministrul Eugen Nicolăescu în conferinţa de presă organizată la un an de la declanşarea programului naţional de evaluare a sănătăţii, în 1 iulie 2007.
Potrivit demnitarului, programul de vaccinare pentru HPV (virus asociat cu 96 la sută din cancerele de col uterin) este planificat a se derula în cadrul campaniilor şcolare de imunizare pentru grupa de fete de clasa a patea începand din toamna acestui an.
"Este pentru prima dată în România când vor fi imunizate fetele mici împotriva acestei maladii. De fapt, cred că suntem printre puţinele ţări europene care a dezvoltat acest program", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Programe organizate de screening pentru cancerele de col uterin, sân şi colon vor fi introduse pe rând, începand din luna octombrie 2008, primul fiind cel pentru cancerul de col uterin.
Potrivit statisticilor, România este pe primul loc în Europa de Est în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin (şase românce mor în fiecare zi din cauza acestei boli). În plus, în România, 3.448 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin şi 2.094 mor din această cauză, româncele diagnosticate cu această boală fiind mai tinere decât cele din restul lumii.