Ministrul David a spus că în cadrul discuţiilor sunt avute în vedere atât poziţia României de stat membru al Uniunii Europene, dar şi pe cea de aliat NATO, iar eforturile autorităţilor române şi cooperarea cu instituţiile corespondente din Statele Unite relevă o "evoluţie pozitivă".
"Într-un orizont de timp relativ scurt vom avea libertate de circulaţie deplină în Statele Unite", a afirmat David.
În 17 aprilie, asistentul secretarului pentru securitate internă al SUA Richard Barth s-a întâlnit cu ministrul de Interne Cristian David şi cu alţi oficiali din MIRA şi MAE pentru a discuta despre progresul României în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de includere în programul "Visa Waiver".
Ambasada SUA la Bucureşti preciza, într-un comunicat, că Richard C. Barth, secretar de Stat Adjunct din cadrul Biroului de Dezvoltare de Politici Publice (Departamentul SUA pentru Securitate Internă) şi oficialii români au discutat despre progresul României în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de includere în programul "Visa Waiver".
Sursa citată afirma că Richard Barth a observat faptul că Statele Unite şi România au un parteneriat solid, demonstrat de succesul summit-ului NATO de la Bucureşti. Acesta adăuga că atât preşedintele Băsescu, cât şi prim-ministrul Tăriceanu i-au spus preşedintelui Bush faptul că doresc includerea României în programul "Visa Waiver" cât mai curând posibil.
"Dr. Barth a subliniat faptul că Statele Unite împărtăşesc acest scop şi sunt hotărâte să ajute România să îndeplinească criteriile de includere în programul «Visa Waiver»", susţinea sursa citată.
"Criteriile sunt aceleaşi pentru fiecare ţară (...) Alte state din regiune care au îndeplinit aceste criterii au trebuit să respecte aceleaşi standarde", a declarat Barth, conform comunicatului.
Ambasadorul SUA Nicholas Taubman a adăugat faptul că Ambasada Statelor Unite continuă să îmbunătăţească procesul de obţinere a vizelor, făcându-l mai rapid şi mai simplu. Taubman a declarat că Ambasada va face mai mult pentru a informa publicul român cu privire la acest proces şi la criteriile de includere în programul "Visa Waiver".
În acelasi timp, ambasadorul american Nicholas Taubman la Bucureşti afirma atunci că nu se pot impune scopuri artificiale sau standarde mai laxe. Potrivit legii americane, fiecare solicitare de viză trebuie analizată individual, pe baza meritelor persoanei respective.
Ambasadorul Taubman a declarat că se aşteaptă ca rata de refuz a vizelor să scadă ca urmare a integrării României în Uniunea Europeană, a dezvoltării economice şi a extinderii locurilor de muncă. Cei mai mulţi români care călătoresc în Statele Unite respectă condiţiile de acordare a vizei, dar sejururile prelungite şi munca ilegală sunt, în continuare, o problemă semnificativă. Românii care deţin viza de turist pentru Statele Unite îşi pot aduce contribuţia la scăderea ratei de refuz prin decizia de a nu lucra în Statele Unite şi de a pleca din această ţară la timp, se mai arăta în comunicat.