"Anunţ plenul Senatului că grupul PDL va da un vot pozitiv în favoarea începerii urmăririi penale în cazurile celor doi miniştri parlamentari, iar votul va fi la vedere, pentru a elimina orice suspiciune care ar putea exista, mai ales în contextul ultimelor diversiuni lansate în presă, în legătură cu unii membri marcanţi ai PDL", a anunţat Gheorghe Constantin.
El a arătat în discurs că Senatul se află "în faţa unui gest politic major, al unui vot care în funcţie de responsabilitatea parlamentarilor poate avea o influenţă asupra imaginii instituţiei".
"Ne dorim cu toţii ca puterea judecătorească nu aibă niciun fel de inflexiuni politice şi sperăm să nu fie influenţată, controlată sau blocată politic. Noi suntem cei care putem să demonstrăm că politicul nu are şi nu trebuie să aibă nicio influenţă asupra unei puteri", a afirmat liderul grupului senatorial democrat-liberal.
El a mai spus că, indiferent de câtă putere are Parlamentul, el nu se poate substitui puterii judecătoreşti şi nici Senatul nu poate fi transformat într-o sală de judecată, fiind o putere eminamente politică.
Gheorghe Constantin a arătat că, printr-un vot pozitiv, Senatul doreşte să acorde colegilor în cauză "dreptul la justiţie", iar un vot negativ ar duce la blocarea actului de justiţie.
Liderul PDL din Senat a menţionat că există un precedent nefericit, votul dat de Camera Deputaţilor în cazurile Năstase şi Mitrea, care a aruncat "o umbră asupra Parlamentului" şi aspra celor doi "o eternă prezumţie de vinovăţie".
Comisia juridică a Senatului precizează în raportul "Electrica Muntenia Sud" vizându-l pe Codruţ Şereş că cercetarea penală trebuie extinsă "la toate persoanele a căror implicare sau legătură rezultă din interceptările analizate", dând exemplu pe Adriean Videanu, Gheorghe Seculici, Theodor Stolojan.
Raportul Comisiei juridice a Senatului precizează că, "ţinând seama de complexitatea cauzei în care este implicat Codruţ Şereş, precum şi de gravitatea consecinţelor, astfel cum sunt prezentate de organele de anchetă, se apreciază că cercetarea penală trebuie continuată".
"Mai mult, s-a apreciat nu doar că cercetarea penală trebuie să continue, ci ea trebuie extinsă la toate persoanele a căror implicare sau legătură rezultă din interceptările analizate", se arată în raportul Comisiei juridice.
Senatorii jurişti dau, "cu titlu de exemplu, cazul foştilor miniştri de stat Adriean Videanu (şi în calitate de primar general al Capitalei), Gheorghe Seculici, Theodor Stolojan, precum şi o serie de secretari de stat din Ministerul Economiei şi Comerţului, Ministerul Justiţiei, al Comunicaţiilor şi din Ministerul Transporturilor, dar şi al altor persoane din apropierea Guvernului şi a Preşedintelui României", situaţii ce rezultă, potrivit raportului, din interceptările analizate.