MAE reiterează, într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, "importanţa capitală pentru stabilitatea şi securitatea regională a respectării principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, consemnate în Carta Naţiunilor Unite şi Actul Final de la Helsinki, între care respectarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale statelor".
"Acest act unilateral regretabil şi lipsit de temei legal este susceptibil să afecteze şi mai puternic situaţia din zonă, precum şi perspectivele de reglementare durabilă a conflictelor din regiune", adaugă Ministerul român de Externe, referindu-se la decretele preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, privind recunoaşterea independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud.
Ministerul de Externe mai precizează că, în calitate de stat membru al UE şi NATO, "România va acţiona, în continuare, atât în cadrul organizaţiilor din care face parte, cât şi în plan bilateral cu statele din regiune, pentru reglementarea situaţiei din Georgia, în conformitate cu cerinţa respectării depline a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale acestei ţări".
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a anunţat, marţi, că Rusia recunoaşte independenţa regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, relatează AFP.
"Am semnat decretele privind recunoaşterea de către Rusia a independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei. Rusia cere şi altor state să îi urmeze exemplul", a afirmat Medvedev, într-o declaraţie solemnă pronunţată la televiziunea rusă.
Cele două Camere ale Parlamentului rus, Consiliul Federaţiei (Camera superioară) şi Duma de Stat (Camera inferioară), au votat luni în unanimitate o declaraţie care cereau preşedintelui Dmitri Medvedev să recunoască independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud. Decizia Moscovei a fost anunţată la şase luni de la declararea independenţei Kosovo, recunoscută de mai multe state occidentale, în pofida opoziţiei ruse.