Într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, Centrul Avocaţilor Mediatori "Cristian Iordănescu" salută publicarea pe site-ul Ministerului Justiţiei a tabloului mediatorilor din România, conform Legii 192/2006, art. 12, alin. 3.
În opinia sursei citate, acest fapt reprezintă un prim pas pentru popularizarea instituţiei medierii în România, ca alternativă pentru soluţionarea conflictelor din justiţie.
"Sperăm ca publicarea unui tablou al mediatorilor pe pagina oficială a ministerului Justiţiei să fie doar începutul unei campanii de informare şi de popularizare a avantajelor pe care le aduce sistemului judiciar această profesie liberală, încă insuficient cunoscută în România", consideră directorul executiv al Centrului Avocaţilor Mediatori "Cristian Iordănescu", Alina Gorghiu.
Directorul executiv al Centrului susţine că introducerea în Codul de procedură civilă a medierii va conduce atât la creşterea credibilităţii acestui instrument, cât şi la o mai bună cunoaştere a acestuia, fapt ce ar putea produce rezultate semnificative în ce priveşte presiunea care este în prezent pusă pe instanţele din România, incapabile să facă faţă valului de procese.
Potrivit legislaţiei în vigoare, medierea reprezintă o modalitate alternativă, facultativă, de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, părţile fiind asistate de o terţă persoană specializată în mediere, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate.
Medierea, o nouă profesie liberală reglementată de Comisia Europeană, a determinat constituirea Centrului Avocaţilor Mediatori (CAM), care poartă numele lui Cristian Iordănescu, fost decan al Baroului Bucureşti, decedat în decembrie anul trecut.
Directorul executiv al CAM, Alina Gorghiu, explica, într-o conferinţă de presă recentă, că centrul poartă numele avocatului Cristian Iordănescu, "plecat prematur dintre noi, pentru că el a fost promotorul ideii de mediere şi al dezvoltării acestei profesii în România".
Centrul Avocaţilor Mediatori "Cristian Iordănescu" s-a înfiinţat la iniţiativa a şapte avocaţi mediatori, care au urmat cursurile potrivit regulamentului Forumului Mondial al Centrelor de Mediere şi cu sprijinul Black Sea Countries Bar Association.
Centrul este deschis avocaţilor din Baroul Bucureşti, din celelalte 42 de barouri din România şi din barourile membre ale Black Sea Countries Bar Association, care vor dori să profeseze şi ca mediatori.
(25 aug 2008, 20:58:51