Iliescu a afirmat că modificarea Constituţiei, propusă de preşedintele PSD, Mircea Geoană, ar trebui făcută după alegerile parlamentare, de către viitorul Legislativ, prin intermediul unei comisii speciale.
El a spus că viitorul Parlament ar trebui să analizeze ce amendamente sunt necesare să fie aduse Constituţiei.
"Amendamentele nu se elaborează pe fugă. Asta nu este o treabă pe care să o faci în fugă", a adăugat el.
Iliescu a arătat că elaborarea noii Constituţii după Revoluţie a necesitat doi ani şi sprijin din partea unor experţi străini, iar modificarea legii fundamentale în anul 2003 s-a făcut după o analiză serioasă.
"Aşa ceva nu se face cu una cu două", a mai spus Ion Iliescu.
În opinia sa, Biroul Permanent Naţional al PSD de luni nu va lua în discuţie propunerea legislativă de modificare a Constituţiei în sensul propus de Geoană.
Preşedintele de onoare al PSD a arătat că la şedinţa anterioară a BPN al PSD s-a discutat formarea unui grup de lucru care să propună măsuri de ansamblu pentru depolitizarea Justiţiei, care să se poată concretiza în proiecte de legi. Unele dintre propuneri ar viza, a adăugat Iliescu, instituţiile juridice şi funcţionarea lor, atributele Ministerului Justiţiei şi cele ale Consiliului Superior al Magistraturii.
Săptămâna trecută, liderul PSD Mircea Geoană a anunţat că formaţiunea social-democrată a decis redactarea proiectului de lege referitor la revizuirea Constituţiei pentru eliminarea imunităţii pentru faptele penale săvârşite de demnitari şi prezentarea acestuia în Parlament, în această săptămână.
Preşedintele PSD a apreciat, totodată, că alegerile parlamentare din toamnă pot constitui "o şansă deosebită" pentru a convoca referendumul privind revizuirea Constituţiei.
Geoană a precizat, de asemenea, că BPN al PSD a aprobat şi votat, în unanimitate, decizia de a redacta acest proiect de lege, deşi a admis că a existat o abţinere a unui coleg social-democrat, pe care a evitat să îl nominalizeze.
El a menţionat că redactarea va cădea în sarcina unui colectiv, care va fi coordonat de deputatul Valer Dorneanu.
Geoană a mai spus că PSD va solicita, totodată, în conformitate cu decizia BPN de marţi, şi urgentarea dezbaterii în Senat a legii privind numirea procurorilor şi judecătorilor de către CSM, el apreciind că Senatul poate adopta această lege în prima decadă a lunii septembrie.
Liderul PSD a arătat că a treia măsură decisă de BPN al PSD constă în modificarea Legii răspunderii ministeriale, astfel încât tratamentul foştilor şi actualilor miniştri să fie uniformizat.
(25 aug 2008, 16:29:57