O eventuală reluare a lucrărilor la canalul Bucureşti-Dunăre va trebui precedată de un studiu de fezabilitate şi de o analiză actualizată a proiectului, iar până atunci lucrările deja executate, înainte de 1989, vor fi conservate.
Aceasta este concluzia la care s-a ajuns vineri, la întâlnirea organizată la Guvern cu o serie de specialişti în domeniu, pe tema proiectului pe care Ministerul Transporturilor îl propune pentru amenajarea hidrotehnică a râului Argeş, în aval de Bucureşti, reuniunea la care au participat premierul Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul Ludovic Orban şi senatorul Ion Iliescu.
Analiza actualizată a proiectului va trebui să ţină cont de raportul dintre costuri şi beneficii, de volumul traficului preconizat, de regimul hidrologic foarte variat al cursului Argeşului, dar şi de condiţiile pentru protecţia mediului, a informat Guvernul, după reuniune, într-un comunicat.
Participanţii au convenit totodată asupra necesităţii gestionării şi conservării lucrărilor deja executate înainte de 1989, pentru a se evita degradarea lor şi pentru a nu expune la inundaţii localităţile din zonă.
Fostul şef al statului Ion Iliescu i-a transmis premierului Călin Popescu-Tăriceanu o scrisoare în care face o serie de observaţii cu privire la proiectul canalului Bucureşti-Dunăre, pe care ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, doreşte să îl vadă realizat în perioada următoare.
Tăriceanu a informat despre această scrisoare la începutul reuniunii de la Palatul Victoria. Premierul a remarcat chiar că proiectul a iscat deja o "controversă".
"Am făcut această invitaţie şi vă mulţumesc că aţi onorat-o, pentru că e o temă care a generat să zicem o controversă, este vorba despre proiectul canalului Bucureşti-Dunăre. Domnul ministru Orban văd că are nişte propuneri şi nişte oferte de reluare sau şi de realizare a acestui proiect, definitivă. Pe acest subiect am discutat de câteva ori cu domnul preşedinte Iliescu şi mi-a trimis chiar o scrisoare cu proiectul în care ridică o serie de probleme. Am invitat, să spunem, cei mai buni specialişti în domeniu să facem o discuţie şi să tragem o concluzie", a spus Tăriceanu la începutul reuniunii.
Senatorul PSD Ion Iliescu s-a numărat printre specialiştii care au fost invitaţi să participe, vineri, la Palatul Victoria, la o reuniune de lucru privind o serie de proiecte hidrotehnice, reuniune care se desfăşoară în prezenţa premierului Tăriceanu.
Atât premierul Tăriceanu, cât şi fostul şef al statului Ion Iliescu sunt specialişti în hidrotehnică.
Tăriceanu a absolvit, iar apoi a predat la Facultatea de Hidrotehnică a Universităţii de Construcţii din Bucureşti, lucrând în anii 1976-1977 ca inginer la Administraţia Naţională a Apelor. Ion Iliescu a debutat profesional în 1955, ca inginer proiectant la Institutul de Studii şi Proiectări Energetice din Bucureşti, iar în perioada 1979-1984 a condus Consiliul Naţional al Apelor.
Lucrările la canalul București-Dunăre au fost începute în 1986, dar au fost sistate după 1989.