Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 aug 2008 - Anul XIII, nr. 197 (3878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Importatorii de electrice şi electronice, obligaţi să adune deşeuri echivalente cu 20% din cât vând

Vineri, 22 August 2008 (17:41:14)

Producătorii şi importatorii de electrice şi electronice ar putea fi obligaţi să colecteze de la populaţie echivalentul a 20 la sută din cantitatea de produse vândute anual, sub sancţiunea unei amenzi plătite către Fondul de Mediu, dacă Executivul va adopta un proiect normativ în acest sens.

  Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD a afişat pe site-ul propriu un proiect de modificare a unei hotărâri de guvern ce reglementa colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).

Potrivit documentului, care este supus dezbaterii publice, producătorii şi importatorii vor fi obligaţi să colecteze de la populaţie o cantitate de DEEE echivalentă cu 20 la sută din cantitatea totală de electronice şi electrocasnice pe care le vând în România într-un an.

"Această măsură nu ar trebui să ducă la o creştere a preţului produselor de acest gen, întrucât taxa verde rămâne aceeaşi", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Simona Vaida, expertul MMDD pe probleme de management al deşeurilor.

Vaida a apreciat că măsura nu face altceva decât să-i stimuleze pe producători să facă "ceea ce aveau de făcut şi până acum, însă fără a avea o ţintă clară".

"Nu facem decât să introducem o ţintă clară în acest domeniu, sub sancţiunea unei penalizări, unei amenzi, dacă vreţi săi spuneţi aşa", a afirmat Vaida.

Aceasta a precizat că şi până la preconizata modificare legislativă, producătorii şi importatorii de electrice şi electronice aveau de colectat deşeuri, însă nu li se impusese o cantitate.

"Este treaba reprezentanţilor acestor firme cum vor reuşi să-i convingă pe români să aducă electrocasnicele vechi şi să scape de ele într-un mod ecologic la momentul la care-şi vor cumpăra unele noi. Noi am gândit toată infrastructura pentru ca această ţintă să fie realizabilă. Pot fi amenajate, spre exemplu, în parteneriat cu retailerii, puncte de colectare chiar la sediile magazinelor, după modelul consacrat în vest. Apoi, ne gândim că îi vom stimula să ofere bonusuri sau reduceri de preţuri celor care vin cu aparatul vechi şi stricat sau celor care sunt dispuşi ca echipamentul vechi să le fie luat din casă la momentul cumpărării unuia nou", a spus Vaida.

Potrivit acesteia, dacă ţinta de colectare de 20 la sută va fi atinsă de toţi producătorii şi importatorii din piaţă, în România ar putea fi colectate chiar mai bine de două kilograme de DEEE pe cap de locuitor anual, de la mai puţin de un kilogram cât a fost colectat anul trecut.

Ţinta pe care România trebuie să o atingă în acest sens este de patru kilograme de DEEE colectate de la fiecare român, iar ea ar trebui îndeplinită până în 2015, sub sancţiunea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

Pe lângă modificarea ce vizează "responsabilizarea" producătorilor şi importatorilor de DEEE, proiectul supus dezbaterii publice obligă şi administraţiile locale să înfinţeze centre de colectare a acestui tip de deşeuri, impunând condiţii clare legate de amplasarea şi funcţionarea acestora.

Toate centrele de colectare vor avea, conform propunerii legislative, registre speciale în care vor fi trecute cantităţile de DEEE intrate şi ieşite din gestiunea proprie.

În plus, dacă modificarea va fi adoptată în forma propusă, producătorii şi importatorii care aleg să-şi gestioneze individual colectarea, fără a face parte din organismele colective înfiinţate în acest scop, vor fi obligaţi să aducă garanţii financiare că vor atinge ţinta impusă, pentru ca, în felul acesta, "să fie eliminaţi cei care eludează sistemul legal de gestiune".

Reprezentanţii organizaţiilor colective ale producătorilor şi importatorilor din domeniu au caracterizat propunerea legislativă drept una "ambiţioasă".

Directorul EcoTic, Valentin Negoiţă, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că 20 la sută este "o ţintă ambiţioasă".

"Mai mult decât atât nici nu s-ar impune, având în vedere că la nivelul Europei de Vest colectarea de DEEE este undeva la 30 la sută. Pare mult, cu certitudine nu este simplu de atins această ţintă, însă nu este nici imposibil", a declarat Negoiţă.

Potrivit acestuia, preţurile acestui gen de produse nu ar trebui să crească, întrucât taxa verde reprezentând costul pentru colectare şi reciclare se menţine.

"Este doar o măsură menită să crească responsabilitatea faţă de colectare şi să uşureze controlul autorităţilor în acest domeniu", a conchis Negoiţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Importatorii de electrice şi electronice, obligaţi să adune deşeuri echivalente cu 20% din cât vând .
 Vizualizări articol: 579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Importatorii de electrice şi electronice, obligaţi să adune deşeuri echivalente cu 20% din cât vând0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei