Societatea Română de Televiziune (SRTv) a primit doar 1,75 milioane de lei pentru organizarea şi desfăşurarea Festivalului Internaţional Cerbul de Aur, deşi, în 15 august, printr-un comunicat, Guvernul a anunţat că va aloca TVR o sumă de 5,34 milioane de lei pentru acest eveniment.
Potrivit comunicatului Biroului de presă al Guvernului, postat pe site-ul Executivului, "bugetul Societăţii Române de Televiziune va fi suplimentat cu suma de 5,34 milioane lei pentru organizarea şi desfăşurarea Festivalului Internaţional Cerbul de Aur, ediţia 2008".
Totuşi, prin Hotărârea de Guvern nr. 863, postată în Monitorul Oficial în 21 august, Executivul a alocat TVR doar 1,75 milioane de lei pentru "finanţarea activităţilor privind organizarea şi desfăşurarea" Festivalului Cerbul de Aur.
Potrivit ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, suma anunţată iniţial, de 5,34 milioane de lei, a fost rediscutată. "S-au făcut două diminuări succesive. S-a considerat că nu este necesară o sumă aşa de mare pentru organizarea Festivalului", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Iorgulescu.
Potrivit unor surse din Televiziunea Publică, este pentru a treia oară când Guvernul anunţă că alocă o sumă pentru TVR, reducând-o ulterior. Aceleaşi surse susţin că ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, este cel care a solicitat reducerea sumei de 5,34 milioane de lei anunţată de Guvern pentru organizarea Cerbului de Aur.
În aceste condiţii, TVR trebuie să se folosească de resurse proprii pentru organizarea celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Cerbul de Aur, care se va desfăşura în perioada 3 - 8 septembrie, la Braşov.
Titi Dincă, directorul festivalului, a anunţat marţi, într-o întâlnire cu presa, că Festivalul are alocat un deviz de execuţie de 1,138 milioane de euro, aprobat de Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv).
Cerbul de Aur 2008 va debuta pe 3 septembrie, cu un recital susţinut de o serie de artişti autohotoni, care vor interpreta într-o manieră originală cele mai cunoscute piese care s-au auzit la festivalul de la Braşov de-a lungul timpului. Iris şi Direcţia 5 vor cânta 20 de piese, împreună cu Angela Similea, Aura Urziceanu, Luminiţa Anghel, Mircea Baniciu, Marcel Pavel, Nico.
Recitalul care încheie prima seară a festivalului va fi susţinut de grupul spaniol Los Vivancos, format din şapte fraţi, dansatori de flamenco şi instrumentişti.
A doua seară a Cerbului de Aur, cea din 4 septembrie, aduce pe scena de la Braşov un recital susţinut de Natalia Rodriguez. Exponentă a stilului muzical "radical", tânăra artistă, considerată "Britney Spears a Spaniei", a lansat până în prezent cinci albume şi 15 single-uri.
Cel de-al doilea recital al serii va fi susţinut de Ştefan Bănică Jr., care revine pe scena de la Braşov după 11 ani. Cântăreţ, actor de teatru şi film, om de televiziune, Ştefan Bănică Jr. a lansat zece albume şi numeroase hituri, susţinând peste o mie de concerte în ţară şi în străinătate.
Primul recital al serii de 5 septembrie va fi susţinut de Horia Brenciu şi orchestra sa, alcătuită din zece muzicieni. Şi Horia Brenciu a mai urcat pe scena de la Braşov, în urmă cu 11 ani, când a avut rolul de prezentator al festivalului.
Al doilea recital al serii o va aduce pe scenă pe ucraineanca Ruslana, câştigătoarea concursului Eurovision 2004.
În seara de 6 septembrie, pe scena de la Braşov vor urca din nou cei de la Iris. Seara se va închide cu recitalul trupei britanice Simply Red, aflată pentru prima dată în România. Acesta va fi unul dintre ultimele concerte ale trupei, deoarece membrii săi au decis ca începând cu 2009 să îşi continue carierele pe cont propriu.
Concursul internaţional se va desfăşura în serile de 3, 4 şi 5 septembrie, urmând ca pe data de 6 să fie decernate premiile. În competiţie participă trei artişti români - Tony Poptămaş & Desperado feat. Alexandra Ungureanu, Răzvan Krivach şi Dragoş Chircu -, alături de 27 de cântăreţi străini.
Pe 7 şi 8 septembrie, TVR va continua festivalul cu două seri de folclor. Seara se va încheia cu un concert susţinut de Damian & Brothers.
Ultima ediţie a Festivalului Cerbul de Aur a avut loc în septembrie 2005. În 2006, TVR a anunţat că festivalul îşi va schimba locul de desfăşurare pentru "reinventarea brandului", pentru ca mai apoi să anuleze complet evenimentul, motivând lipsa unui buget aferent, Televiziunea Publică implicându-se în derularea mai multor proiecte de anvergură, precum "TVR 50" sau Eurovision Junior.
Alexandru Sassu, preşedintele-director general al SRTv, a anunţat încă din decembrie 2007 că, pentru Festivalul Cerbul de Aur, care în 2008 a împlinit 40 de ani de la debut, conducerea SRTv a decis să pregătească "ceva special".
Cerbul de Aur a avut parte de o istorie sincopată, fiind întrerupt în anul 1972 şi reluat abia după 20 de ani, în 1992.