Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că, în cursul săptămânii viitoare, concluziile vizitelor pe care le-a făcut în Ucraina, R. Moldova, Azerbaidjan, Georgia şi Turcia vor fi transmise preşedinţiei franceze a UE, statelor membre ale Uniunii, precum şi aliaţilor din NATO.
Şeful statului a precizat că mandatul pentru aceste vizite a fost dat de Preşedinţia română, referindu-se la dezbaterile privind existenţa unui mandat din partea UE sau NATO pentru vizitele sale.
Traian Băsescu a spus că motivul acestor vizite l-a constituit nevoia de a avea o analiză exactă în privinţa consecinţelor pe care situaţia din Georgia le poate avea asupra regiunii Mării Negre.
El a menţionat că a făcut această vizită pentru că România este extrem de interesată de propria ei securitate şi de ceea ce se întâmplă în regiune.
Traian Băsescu a declarat că evaluarea României în aceste vizite a fost făcută pe considerentul că "România, care este stat riveran la Marea Neagră, interesat de regiune, are obligaţia de a-şi transmite punctul de vedere, şi nu să primească puncte de vedere de la state cu frontiere la Atlantic sau mai ştiu eu pe unde".
"Avem obligaţia să contribuim la adoptarea unor soluţii corecte pentru regiune", a precizat şeful statului, menţionând că "nimeni" nu a cerut României un asemenea raport, dar pe care Bucureştiul îl va trimite spre analiză stelelor membre UE şi celor din NATO.
Referindu-se la motivul pentru care a făcut această deplasare în Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia şi Turcia, şeful statului a precizat că acesta a fost legat de "nevoia de a avea o analiză exactă legată de impactul evenimentelor din Georgia asupra regiunii Mării Negre şi supra României".
Astfel, Traian Băsescu a enumerat trei motive pentru care a făcut acest turneu: faptul că România anticipează de mult posibilitatea unor astfel de evenimente precum cele din Georgia, realitatea existentă la frontiera de est a României, în Republica Moldova, ţară pe teritoriul căreia se află un conflict îngheţat, precum şi faptul că s-a dorit o evaluare a viabilităţii proiectelor energetice europene.
Preşedintele Traian Băsescu a făcut o evaluare a evenimentelor din Georgia, arătând că, în urma discuţiilor omologii săi din cele cinci state, s-a ajuns la concluzia că "în momentul de faţă prioritatea este stabilizarea regiunii, a conflictului din Georgia şi punerea în aplicare a acordului de încetare a focului între cele două state".
Traian Băsescu a arătat că interpretarea diferită a autorităţilor de la Tbilisi şi a celor de la Moscova, dar şi cea a comunităţii internaţionale în privinţa acordului de pace a venit din "formularea textului care lasă posibilitatea unei interpretări mai largi a timpului de retragere a trupelor".
În opinia şefului statului, "cuvântul de ordine trebuie să fie prudenţă" din partea tuturor liderilor politici din zonă.
O altă concluzie menţionată de şeful statului, desprinsă din discuţiile purtate în cursul turneului, este aceea că "evenimentele din zonă nu pot pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Georgiei, integritate care trebuie respectată".
Preşedintele a arătat că toţi liderii celor cinci state vizitate "sunt de acord că actul final de la Helsinki, care defineşte conceptul de integritate teritorială, suveranitate şi inviolabilitate a frontierelor, reprezintă conceputul de bază de la care să se discute în conflictele îngheţate".
Băsescu a vorbit şi despre rolul comunităţii internaţionale, care trebuie să reacţioneze prin ajutor umanitar consistent, pentru "întreg teritoriul oficial al Georgiei", chiar şi în zonele inflamate, unde este cazul.