Proiectul de hotărâre privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, la 540 de lei de la 1 octombrie şi 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, a fost supus, de joi, dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES).
Potrivit proiectului de hotărâre, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 540 lei lunar, în perioada 01 octombrie - 31 decembrie 2008, pentru un program complet de lucru de 170 ore în medie pe lună, reprezentând 3,176 de lei/oră şi, începând cu data de 1 ianuarie 2009, acesta va fi de 600 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 ore în medie pe lună în anul 2009, reprezentând 3,529 de lei/oră.
Proiectul de act normativ a fost emis în urma încheierii acordului tripartit între Guvernul României, confederaţiile sindicale şi cele patronale reprezentative şi prevede că, în iunie 2009, Guvernul, împreună cu partenerii sociali, va analiza valoarea realizată a câştigului salarial mediu brut lunar corespunzător primelor patru luni. Dacă se vor constata abateri mai mari de cinci la sută între câştigul salarial mediu brut lunar pe economie realizat, faţă de cel prognozat pe întregul an, Executivul va modifica, prin hotărâre, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de la 1 iulie 2009, astfel încât ponderea acestuia în câştigul salarial mediu brut lunar să fie 33 la sută.
Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
"Stabilirea, pentru personalul încadrat prin încheierea unui contract individual de muncă, de salarii de bază sub nivelul celui prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, de la 1.000 lei la 2.000 lei. Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute se fac de către personalul Ministerului Muncii, Familiei si Egalităţii de Şanse prin inspectoratele teritoriale de muncă judeţene şi al municipiului Bucureşti, împuternicit, după caz, prin ordin al ministrului Muncii", potrivit proiectului de act normativ.
Dacă proiectul de act normativ va fi aprobat, hotărârea va intra în vigoare la 1 octombrie 2008, când va fi abrogată Hotărârea Guvernului 1507/2007 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară.
"Aspiraţia comună a părţilor este ca România să devină, în cel mai scurt timp posibil, o ţară dezvoltată, pe măsura potenţialului său uman şi a resurselor de care dispune, apreciind că dezvoltarea economică, ca şi asigurarea unui mediu de afaceri favorabil şi stabilitatea macroeconomică sunt condiţii indispensabile pentru progresul social", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul.
De asemenea, iniţiatorii proiectului de act normativ arată că problema majoră a României constă în decalajul, în plan economic şi social, care ne separă de ţările europene dezvoltate şi care se exprimă sintetic în indicatori precum valoarea PIB pe cap de locuitor, valoarea salariului mediu brut, ponderea salariului minim brut în câştigul salarial mediu brut.
"Modelul social european are ca obiectiv de politică economică şi socială un raport de 50 la sută între salariul minim brut pe ţară şi câştigul salarial mediu brut. Pentru atingerea acestui raport în România este necesară o politică pe termen mediu, de creştere mai accelerată a salariului minim în raport cu câştigul salarial mediu brut", se mai arată în nota de fundamentare.
În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 500 lei lunar şi, prin proiectul de hotărâre, se propune o majorare de opt procente în perioada 01 octombrie - 31 decembrie 2008, iar de la data de 1 ianuarie 2009 este prevăzută o majorare cu încă 11,1 la sută.
Iniţiatorii proiectului susţin că impactul macroeconomic asupra inflaţiei va fi nesemnificativ, având în vedere ponderea scăzută a salariaţilor încadraţi la salariul de bază minim brut pe ţară, precum şi faptul că majorările propuse se încadrează în prognoza privind creşterea productivităţii muncii.
Totodată, se estimează că majorările propuse vor avea efecte pozitive asupra creşterii economice, prin stimularea ocupării şi reducerea muncii la negru.
În ceea ce priveşte impactul social, iniţiatorii proiectului de act normativ estimează că se va asigura, pentru anul 2008, o creştere suplimentară a câştigului salarial mediu brut lunar cu aproape doi la sută iar în anul 2009 cu circa cinci la sută.
Proiectul de hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi în dezbatere publică până în 8 septembrie.
Reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi cei ai patronatelor au semnat, în 25 iulie, acordul cu Guvernul privind majorarea salariului minim la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009.
Acordul mai prevede ca până în 2014 raportul dintre salariul minim şi salariul mediu să fie de 50 la sută. În fiecare an vor fi făcute două analize, urmate de câte o hotărâre de Guvern privind creşterea salariului minim.