Autorităţile de la Bucureşti vor respinge o eventuală solicitare a Bulgariei de a trimite în România deşeurile care nu mai pot fi gestionate acolo, susţine ministrul Mediului, Attila Korodi, care a precizat că autorităţile bulgare nu au făcut vreun demers oficial în acest sens.
"România nu a fost încă anunţată de intenţia Bulgariei de a solicita autorităţilor de la Bucureşti să primească deşeuri care nu mai pot fi stocate în Bulgaria, însă partea română va refuza vreo cerere în acest sens", a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi.
Potrivit ministrului Mediului, România are dreptul, conform tratatului de aderare, ca până în 2015 să refuze să primească orice cantitate de deşeuri care nu mai pot fi stocate de ţări UE.
Uzând de acest drept, România se vede nevoită să refuze o solicitare în acest sens din partea Bulgariei, a spus ministrul Korodi, invocând situaţia încă precară a managementului deşeurilor în România.
"Trebuie să facem şi noi investiţii foarte mari în domeniul managementului deşeurilor şi, întrucât avem perioadă de tranziţie până în 2015, este clar că nu suntem nici noi pregătiţi încă. Evident că în această situaţie nu putem să primim deşeuri din partea altor state", a precizat ministrul Korodi.
România este una din ţările unde ar putea fi depozitate deşeurile din capitala bulgară Sofia, a declarat adjunctul ministrului bulgar al Mediului şi Apelor, Ceavdar Georgiev, într-un interviu acordat postului public de radio BNR, citat de portalul News.bg.
El a subliniat însă că aceasta este ultima soluţie la care ar recurge Guvernul bulgar, în cazul în care celelalte opţiuni interne sunt epuizate.
Ministrul a explicat că autorităţile examinează în prezent 27 de gropi de gunoi de pe teritoriul bulgar, fără a preciza câte sau care dintre acestea pot asimila cantitatea uriaşă de gunoi produsă de locuitorii Sofiei.