Preşedintele Băsescu a declarat, joi, la Tbilisi, despre acordul de pace, că "ori se dă o interpretare diferită, ori parcă sunt documente diferite" şi a arătat că negociatorii trebuie să clarifice termenii din acord referitori la poziţiile pe care urmează să se retragă armatele Georgiei şi Rusiei.
Răspunzând unei întrebări referitoare la stadiul retragerii trupelor ruseşti de pe teritoriul georgian, preşedintele Traian Băsescu a spus că îi este greu să creadă că, dacă preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a promis public retragerea trupelor ruseşti până vineri, la ora 24.00, acest lucru nu se va face.
"Ori se dă o citire diferită a acordului la Tbilisi faţă de Moscova şi la Moscova faţă de Tbilisi, ori parcă avem de-a face cu două documente uşor diferite în forma în care au fost semnate", a adăugat Traian Băsescu.
Şeful statului a afirmat că, din interpretările publice pe care le ştie, acordul de încetare a focului permite staţionarea unor trupe ruseşti într-o zonă tampon de la sudul Osetiei.
Preşedintele a mai spus că, prin urmare, acordul nu stabileşte revenirea trupelor celor două ţări pe poziţii anterioare izbucnirii conflictului şi a apreciat că negocierile viitoare trebuie să clarifice şi aceste probleme de interpretare.
La rândul său, preşedintele georgian, Mihail Şaakashvili, a acuzat Federaţia Rusă că nu a făcut mişcări serioase de retragere a trupelor de pe teritoriul Georgiei, ci, dimpotrivă, "şi-a extins ocupaţia".
El a invocat cazul oraşului Gori, care este în momentul de faţă ocupat de militarii ruşi deşi acesta nu a aparţinut niciodată Osetiei.
De asemenea, Şaakashvili a acuzat Federaţia Rusă că încearcă să impună paşapoarte ruseşti populaţiei georgiene din zonele pe care le controlează. "Se pare că fiecare înţelege cum vrea retragerea militară: Federaţia Rusă are propria viziune asupra retragerii, în timp ce Georgia, Franţa au o altă viziune. Sperăm ca sub supraveghere internaţională acest lucru să se întâmple. Este nevoie ca atenţia comunităţii internaţionale să se concentreze pe această zonă, pentru că, se pare, strategia Moscovei este că în timp lumea nu-şi va mai concentra privirea asupra noastră", a spus Şaakashvili.