Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Tbilisi, după întrevederea cu omologul său georgian, Mihail Şaakashvili, că "Georgia trebuie să găsească formule să înceapă negocieri directe cu Federaţia Rusă".
Şeful statului român a precizat că acesta este punctul de vedere al României şi că mai mult nu comentează.
Traian Băsescu a mai spus că negocierile cu privire la integritatea teritorială a Georgiei sunt esenţiale şi trebuie făcute şi cu părţile de care aceasta depinde în mod direct.
Preşedintele Băsescu a reiterat şi la Tbilisi faptul că integritatea teritorială a Georgiei este esenţială şi că aceata trebuie menţinută.
"Niciun eveniment nu justifică multiplicarea a ceea ce s-a întâmplat în Kosovo. România crede în cei care au recunoscut că vor face tot ceea ce trebuie ca episodul Kosovo să nu se repete", a spus Băsescu.
Preşedintele a subliniat că România rămâne credincioasă principiilor integrităţii teritoriale, suveranităţii şi inviolabilităţii frontierelor ca garanţie a păcii în Europa. El a apreciat că abandonarea acestor principii poate duce la involuţii care pot afecta securitatea multor state.
Traian Băsescu a afirmat că esenţial este în momentul de faţă aplicarea acordului de încetare a focului, ca garanţie că negocierile se pot derula în continuare. De asemenea, el a făcut un apel la preşedinţii statelor din zona Caucaz-Marea Neagră să adopte o atitudine ponderată şi înţeleaptă, apreciind că aceasta ar fi singura soluţie pentru evoluţii pozitive în zonă.
Preşedintele român a apreciat, de asemenea, că este momentul ca liderii politici să treacă de la vorbe la fapte, pentru că Georgia are nevoie acum de ajutor umanitar. El a menţionat că la bordul aeronavei sale au fost aduse câteva tone de medicamente şi produse sanitare ca ajutor de urgenţă din partea statului român.
Şeful statului a făcut un apel la ajutoarea din punct de vedere umanitar şi financiar al Georgiei. El a apreciat că, după evenimentele din Osetia de Sud, probabil că foarte mulţi investitori vor evita Georgia pentru o perioadă de timp şi, de aceea, s-ar impune o compensare din partea celor "ce se pretind prieteni ai Georgiei", punând la dispoziţie resurse financiare pentru reconstrucţia acestei ţări.