Curtea Penală Internaţională de la Haga efectuează o analiză pe tema situaţiei din Georgia, încercând să stabilească dacă au avut loc crime de război, a declarat miercuri procurorul şef al CPI, citat de Reuters.
Procurorul şef Luis Moreno-Ocampo, care a declarat săptămâna trecută că CPI ar putea lansa o anchetă preliminară pe tema conflictului din regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, a precizat într-un comunicat că biroul său "monitorizează atent toate informaţiile legate de situaţie", inclusiv datele privind atacurile asupra civililor.
"Biroul meu examinează cu atenţie toate informaţiile legate de presupuse crime aflate sub jurisdicţia sa - crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid - comise pe teritoriul statelor parte sau de cetăţeni ale statelor parte", a adăugat Ocampo, precizând că Georgia este semnatar al tratatului care a înfiinţat CPI.
O investigaţie a procurorilor CPI este primul pas formal către posibile acuzaţii de crime de război, însă CPI a subliniat în comunicatul său că nu efectuează o investigaţie, ci o analiză, atât prin reuniuni cu oficiali şi din surse publice.
Confruntările din Osetia de Sud au izbucnit la începutul acestei luni, când Georgia a trimis trupe pentru a prelua controlul asupra provinciei separatiste proruse, care a respins regimul georgian în anii '90.
Moscova a răspuns trimiţând trupe şi echipamente, care au combătut rapid soldaţii georgieni.
Separat, Georgia anunţase săptămâna trecută că a depus o plângere împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), care are de asemenea sediul la Haga, pentru acuzaţii de epurare etnică.
CIJ judecă dispute între state, în timp ce CPI a fost înfiinţată pentru a judeca persoane acuzate de crime grave precum genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.