Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a informat, miercuri, membrii Guvernului că ministerul pe care îl conduce a luat măsuri pentru diminuarea efectelor secetei şi are în vedere pregătirea unor proiecţii bugetare multianuale pentru îmbunătăţirea sistemului de irigaţii.
Cioloş a făcut aceste precizări după ce premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a interesat, la începutul şedinţei de Guvern, de efecetele secetei asupra culturilor agricole.
Peste 20.000 de hectare de teren agricol din zona de sud a judeţului Buzău au fost calamitate, parţial sau total, din cauza secetei. Culturile afectate de secetă sunt cele de porumb, floarea soarelui şi rapiţă. O situaţie critică se înregistrează în localităţile buzoiene Gălbinaşi şi Ruşeţu, unde culturile sunt calamitate în proporţie de 40% până la 80%.
Mai multe comune şi un oraş din sudul-estul judeţului Vaslui sunt de asemenea afectate de secetă, după ce în zonă nu a mai plouat semnificativ de mai bine de o lună şi jumătate. Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vaslui susţin că, din cauza sectei, au început deja să apară problemele la culturile agricole de primăvară, respectiv porumb şi floarea-soarelui.
Totodată, premierul i-a solicitat miercuri ministrului Mediului, Attila Korodi, să ia măsuri, împreună cu autorităţile locale şi instituţiile abilitate, pentru curăţarea râurilor din zonele afectate de inundaţii.