Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, că instituţia pe care o conduce are în vedere o deschidere a pieţei de muncă din România către medicii care provin din afara spaţiului Uniunii Europene, dar care au pregătire corespunzătoare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul a infirmat procentele vehiculate în legătură cu migraţia medicilor români, arătând că procentul real este de circa 4,5 la sută, şi nu de 20 la sută, întrucât totalul de medici, stomatologi şi farmacişti înscrişi în colegii specifice în România este de aproape 55.000.
El a adăugat însă că fiecare medic contează şi că la nivelul Ministerului pe care îl conduce s-au conturat mai multe strategii pentru acoperirea necesarului, între care şi deschiderea faţă de medicii care provin din spaţiul extracomunitar.
"Noi va trebui să ne gândim, pe lângă toate măsurile interne pe care le-am luat, şi la o deschidere a pieţei forţei de muncă în domeniul medical şi pentru medici din alte ţări, din afara spaţiului UE, dar care vor putea să vină cu certificate de conformitate prin care să se dovedească că pregătirea din acele ţări este conform cu curricula din UE. Şi dacă aceste lucruri vor fi realizate, în România vom putea atrage mulţi medici", a spus Nicolăescu.
El a adăugat că şi în prezent în România lucrează mulţi medici care au făcut pregătirea medicală în Republica Moldova şi, de asemenea, medici din ţări ale lumii arabe, care au făcut şcoala în România şi au rămas aici.
"Am văzut medici din ţări arabe care astăzi sunt şefi de secţie, sunt şefi de spitale în România. Deci se pot atrage şi asemenea specialişti şi vom încerca să-i atragem pe cei mai buni", a declarat el.
Nicolăescu a afirmat că în ultimii ani s-au adus îmbunătăţiri importante condiţiilor oferite medicilor în România, pornind de la investiţii în mediul de lucru, creşteri de salarii şi introducerea rezidenţiatului pe post, toate aceastea fiind menite să asigure forţă medicală de muncă calificată pentru România.
Ministrul Sănătăţii a menţionat că, în timp ce pentru medicii români sunt atractive state dezvoltate, ca Anglia, Franţa, pentru medicii din ţările respective, o mare provocare sunt Statele Unite.
"Mulţi pleacă acolo. Deci este o migraţie în lanţ", a spus acesta.