Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, după vizita în zonele inundate din judeţul Maramureş, că primarii localităţilor trebuie să grăbească salubrizarea cursurilor de apă, spunând că "degeaba Valea Vaserului sau Valea Vişeului sunt frumoase dacă ele sunt pline de gunoaie".
Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat, joi, la sediul Primăriei din Vişeu de Sus, unde au fost convocaţi primarii din localităţile afectate de inundaţii de pe Valea Vişeului şi Valea Izei, cărora le-a promis sprijin guvernamental pentru eliminarea efectelor calamităţilor recente, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a declarat că trebuie refăcut rapid podul rupt de viitura de pe Valea Vaserului, în prezent analizându-se mai multe soluţii tehnice.
"Am fost pe Valea Vaserului, să vedem podul distrus şi vom încerca să găsim o soluţie. Deja doamna prefect (Gyongyike Bondi - n.r.) s-a implicat şi a venit deja cu o propunere, aceea a unui pod provizoriu, de tipul celor folosite de armată. Mai sunt însă şi alte soluţii. Se vor face calcule, iar inginerii vor decide", a spus Tăriceanu.
Şeful Guvernului i-a anunţat pe primarii prezenţi la discuţii că în şedinţa de miercuri a Executivului au fost alocate câteva sute de milioane de lei pentru regularizări, îndiguiri şi apărări de maluri pe râurile unde au fost inundaţii. Printre cursurile de apă enumerate de Tăriceanu au fost Vişeu, cu afluentul Vaser, Iza, Ruscova şi Tisa.
Premierul le-a atras atenţia primarilor din zonele riverane râului Vişeu, precum şi ale afluenţilor, să îşi creeze o structură asociativă şi să grăbească salubrizarea cursurilor de apă, spunând că "degeaba Valea Vaserului sau Valea Vişeului sunt frumoase dacă ele sunt pline de gunoaie".
Tăriceanu le-a mai cerut primarilor să nu mai acorde autorizaţii de construcţii în zone inundabile, adăugând că a văzut construcţii foarte aproape de maluri şi chiar lângă un pod.
De asemenea, el a dat dispoziţie Prefecturii Maramureş să anuleze autorizaţia de construcţie eliberată de Consiliul Judeţean unei firme private, care vrea să construiască o staţie de reciclare a deşeurilor menajere la Vişeu de Sus, chiar pe malul Vişeului, într-o zonă inundabilă. El a spus că nu este împotriva investiţiei, dar că aceasta trebuie făcută pe un alt amplasament.
La plecare, premierul a făcut a făcut o fotografie de grup cu toţi primarii prezenţi la întâlnire.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a ajuns, joi după prânz, la Vişeu de Sus, judeţul Maramureş, unde a făcut o vizită în zonele oraşului cele mai afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie şi s-a întâlnit cu autorităţile locale.
El s-a deplasat direct spre podul rupt de viitură din zona Văii Vaserului, pentru i se prezenta situaţia de către autorităţile locale, apoi Călin Popescu Tăriceanu s-a oprit în zona în care viitura de pe Valea Vaserului a afectat mai multe case. El a discutat cu trei dintre familiile respective şi le-a promis sprijin, dar i-a atenţionat pe oameni că ar fi mai bine să îşi strămute gospodăriile la câteva sute de metri distanţă de actualul amplasament, astfel încât în cazul unei noi viituri să nu mai aibă probleme.
Premierul a afirmat că trebuie făcute apărări de maluri şi a cerut evaluări şi proiecte în acest sens de la autorităţile locale. El a spus că repararea drumului distrus de viitură cât mai rapid cu putinţă reprezintă o prioritate. "Trebuie redeschis accesul rutier astfel încât ambulanţa, maşina pompierilor să poată pătrunde în zonă în caz de urgenţă", a spus el.
Premierul s-a deplasat apoi la Primăria din Vişeu de Sus pentru a se întâlni cu primarii localitaţilor afectate de inundaţii.
Pe parcursul vizitei programate pe Valea Vaserului, premierul a fost însoţit de prefectul Gyöngyike Böndi, secretari de stat din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei, Ministerului Transporturilor, printre care Horia Irimia, Marian Petrache, Septimiu Buzaşu, respectiv consilieri de stat şi consilieri din cadrul Cancelariei premierului, precum consilierul primului ministru, Ioan Roman, care este din Maramureş.
Inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie, din Maramureş, au produs pagube de 143.518.410 lei în 27 de unităţi administrativ-teritoriale, potrivit unui bilanţ prezentat de subprefectul Ştefan Gonczi.
Potrivit datelor prezentate, au fost afectate 1.954 de locuinţe şi 3.455 de anexe gospodăreşti, dintre care trei case distruse complet la Poienile de Sub Munte şi una la Vişeu de Sus. De asemenea, sunt în pericol de prăbuşire patruzeci de gospodării (25 la Vişeu de Sus, şase la Leordina, şase la Poienile de sub Munte şi trei la Bistra).