Guvernul va stabili, anul viitor, dacă va privatiza sau nu Poşta Română, a declarat, joi, ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Karoly Borbely.
"În momentul când se ia o decizie pentru privatizarea unei companii, există o perioadă de 2-3-4 ani când respectiva companie este pregătită. Când se lansează ştirea că statul vrea să privatizeze o societate creşte şi interesul pentru aceasta. Se alege un consultant şi se poate merge în două direcţii - finalizarea privatizării sau nu. Anul acesta am preluat planul de restructurare a Poştei din mers şi urmează ca la anul Guvernul viitor să vadă care este cea mai bună soluţie", a afirmat Borbely într-o conferinţă de presă.
Directorul general al Poştei Române, Dan Mihai Toader, a menţionat că decizia aparţine exclusiv celor doi acţionari, Ministerul Comunicaţiilor şi Fondul Proprietatea, iar trecerea companiei în proprietate privată ar putea avea loc în 2013, potrivit planului de restructurare a companiei.
El a amintit şi că UE a extins termenul de liberalizare a pieţei pentru acelaşi an, 2013.
Toader a mai spus că Poşta nu se va lansa pe bursă, întrucât se află în proces de restructurare.
Poşta Română a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 693,99 milioane lei, în creştere cu 44,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi a obţinut un profit brut de 79,62 milioane lei, de aproape trei ori mai mare comparativ cu câştigul de 27,75 milioane lei din 2007.
Totodată, veniturile au urcat cu 45,6%, de la 492,59 milioane de lei la 717,4 milioane lei, iar cheltuielile au avansat cu 37,2%, de la 464,83 milioane lei la 637,78 milioane lei.
Creşterea afacerilor a fost susţinută de un volum de activitate mai ridicat, concretizat prin livrări suplimentare faţă de perioada similară a anului trecut la scrisori (+15 milioane bucăţi), colete (+354.000 bucăţi), mandate poştale (+82.000 bucăţi) şi roviniete (+247.000 bucăţi).
Pentru acest an, Poşta Română intenţionează să investească 49,66 milioane lei, sumă din care au fost alocate 1,9 milioane lei în primul semestru. Investiţiile vizează lucrări de modernizare şi amenajare, achiziţii de imobile şi terenuri, continuarea unor proiecte, cumpărarea de utilaje şi echipamente poştale.